x
x

Kraća primjena kortikosteroida u liječenju egzacerbacija KOPB-a

  Maja Grgec, dr. med.

  06.07.2013.

14-dnevno liječenje egzacerbacije KOPB-a oralnim koritikosteroidima nema prednost pred 5-dnevnim u trajanju egzacerbacije i smrtnosti. S obzirom na sličan učinak a značajno manju kumulativnu dozu kortikosteroida u 5-dnevnom liječenju, autori preporučaju kraću primjenu kortikosteroida.

Kraća primjena kortikosteroida u liječenju egzacerbacija KOPB-a
Egzacerbacije su najčešće potaknute pušenjem ili respiratornom infekcijom, a očituju se pogoršanjem simptoma. Egzacerbaciju može potaknuti i pogoršanje neke pridružene kronične bolesti.

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) česta je progredirajuća bolest pluća koja se očituje kašljem i osjećajem nedostatka zraka. Kvaliteta života i radna produktivnost bolesnika s KOPB-om ovise ponajviše o učestalosti i težini akutnih egzacerbacija bolesti kojih u prosjeku bolesnik s KOPB-om ima nekoliko godišnje. Egzacerbacije su najčešće potaknute pušenjem ili respiratornom infekcijom, a očituju se pogoršanjem simptoma. Egzacerbaciju može potaknuti i pogoršanje neke pridružene kronične bolesti.

Međunarodne smjernice (GOLD-Global initiative for chronic Obstructive Lung Disease) preporučuju 10-14 dana uporabe sistemnih kortikosteroida (30-40 mg prednizolona) u liječenju egzacerbacija KOPB-a. U objavljenom švicarskom istraživanju, istraživači su usporedili 5-dnevno i 14-dnevno sistemno liječenje kortikosteroidima. U studiju je bilo uključeno 314 pacijenata. Svi pacijenti bolovali su od teškog ili vrlo teškog oblika bolesti.

Rezultati su pokazali kako 14-dnevno liječenje nema prednosti pred onim 5-dnevnim. Nije bilo razlika u trajanju egzacerbacije i smrtnosti između dvije grupe. S obzirom na sličan učinak i gotovo jednaku pojavu nuspojava u obje grupe, a značajno manju kumulativnu dozu kortikosteroida u 5-dnevnom liječenju autori preporučaju kraću primjenu kortikosteroida.

VEZANI SADRŽAJ > <