x
x

Broj eozinofila u krvi potencijalni pokazatelj ishoda astme

  Klara Čičić, dr. med.

  22.11.2013.

Veći broj eozinofila u krvi povezan je s učestalijim teškim egzacerbacijama astme i lošijom kontrolom bolesti, pokazali su rezultati velike studije predstavljene na susretu američkoga Društva za alergije, astmu i imunologiju (2013 Annual Meeting of the American College of Allergy, Asthma & Immunology) u Baltimoreu, SAD.

Broj eozinofila u krvi potencijalni pokazatelj ishoda astme
17,4% pacijenata s niskim brojem eozinofila u krvi imalo je 1 ili više teških egzacerbacija astme za razliku od 21.9% onih s visokih brojem eozinofila u krvi.

Pacijentima koji boluju od astme i imaju veći broj eozinofila u krvi, propisuje se značajno više lijekova, no unatoč tome imaju veći broj egzacerbacija astme i lošiju kontrolu bolesti za razliku od pacijenata s nižim brojem eozinofila u krvi, ističe glavna autorica studije, Anna Rigazio sa Sveučilišta Cambridge, UK.

Studija je obuhvatila 130.248 pacijenata iz dviju velikih baza podataka Optimum Patient Care Database i Clinical Practice Research Datalink. Razine eozinofila u krvi svrstavane su u dvije skupine: nisku (≤400/µl) i visoku (>400/µl). 17,4% pacijenata s niskim brojem eozinofila u krvi imalo je 1 ili više teških egzacerbacija astme za razliku od 21.9% onih s visokih brojem eozinofila u krvi.

Eozinofili imaju važnu ulogu u patofiziologiji astme, a eozinofilija u astmatičara u relaciji je s prekomjernom produkcijom citokina koji su odgovorni za citotoksičnost, što značajno korelira sa simptomima astme.

U Hrvatskoj se eozinofilija smatra stanjem u kojem se nalazi više od 450 eozinofila u μL krvi (prema nekim autorima >500/μL).

Najčešći uzroci reaktivne eozinofilije su atopijske bolesti i preosjetljivost na lijekove u razvijenim, a infekcije parazitima u nerazvijenim zemljama .

Kompletna krvna slika dostupnija je pretraga od analize eozinofila u sputumu koja se koristi kod egzacerbacije astme, a za koju su potrebni bolnički uvjeti. Autori smatraju kako stoga ovi rezultati mogu pomoći osobito liječnicima opće/obiteljske medicine u procjeni težine bolesti i prilagodbi terapije.

[Presentation title: Raised Blood Eosinophil Levels as an Indicator of Prospective Asthma Outcomes. Abstract P53]

VEZANI SADRŽAJ > <