x
x

Sklerostin predviđa egzacerbacije kod bolesnika s KOPB-om

  06.09.2022.

Egzacerbacije KOPB-a pridonose lošijoj prognozi bolesti i smanjenoj kvaliteti života. Mnogi potencijalni okidači egzacerbacija, uključujući biomarkere u serumu, nisu dovoljno proučeni. Ti biomarkeri uključuju sklerostin, koji je povezan s metabolizmom kostiju i blokira Wnt put, čime utječe na funkciju pluća.

Sklerostin predviđa egzacerbacije kod bolesnika s KOPB-om

U KOPB-u, bronhijalni epitel pokazuje patološki aktiviran Wnt put. Sklerostin (SOST) je glikoprotein koji je povezan s metabolizmom kostiju i blokira Wnt put. Niske razine sklerostina mogu biti povezane s funkcijom pluća i egzacerbacijama KOPB-a u bolesnika.

U studiji objavljenoj u časopisu Pulmonology, istraživači su uključili 139 odraslih ambulantnih bolesnika sa stabilnim KOPB-om i normalnom funkcijom bubrega koji su liječeni u jednom centru. Pacijenti su praćeni 12 mjeseci nakon uključivanja u studiju. Praćen je serumski SOST, sastav tijela i funkcija pluća. Prosječna dob sudionika bila je 65,8 godina, a 71% su bili muškarci, 41,7% pušači. Tjelesni sastav procijenjen je pomoću indeksa mase bez masti (FFMI), a funkcija pluća procijenjena je pomoću forsiranog ekspiratornog volumena u prvoj sekundi (FEV1) i forsiranog vitalnog kapaciteta (FVC).

Ukupno 55 pacijenata imalo je SOST razine od 20 pmol/L na početku ispitivanja, a 84 su imali SOST razine veće od 20 pmol/L. U multivarijatnoj analizi samo su dob i FFMI bili u pozitivnoj korelaciji s razinama SOST-a.

Bolesnici u nižoj tercili razine SOST-a imali su značajno veći rizik od umjerene egzacerbacije KOPB-a (omjer rizika [HR] 2,015, P = 0,017) i prijema u bolnicu u vezi s KOPB-om (HR 5,142, P = 0,015) u usporedbi s ostalim pacijentima . Također u multivarijatnoj analizi, niske razine SOST-a bile su neovisno povezane s FFMI, ali ne ni s jednom drugom varijablom.

Može se samo nagađati o mogućim uzrocima i učincima niskog SOST-a kod KOPB-a. Međutim, SOST i FFMI pozitivno su povezani u bolesnika s KOPB-om; stoga bi niže razine cirkulirajućeg SOST-a mogle odražavati sarkopeniju. Niske razine mišićne mase povezane su s egzacerbacijama KOPB-a.

Nalazi studije bili su ograničeni sa nekoliko čimbenika, uključivanje pacijenata iz samo jednog centra i visoku prevalenciju hipovitaminoze D u ispitivanoj populaciji. Studija također nije osmišljena da pokaže uzročnost.

Studija nudi prve dokaze o povezanosti između SOST-a i kliničkih ishoda kod KOPB-a i ulogu biomarkera za procjenu rizika od pogoršanja i hospitalizacije kod KOPB-a. Potrebna su dodatna istraživanja u drugim populacijama kako bi se u potpunosti procijenio terapijski aspekti nalaza studije.