x
x

Plućno zdravlje u Europi: Činjenice i brojke

  mr. sc. Neven Miculinić, dr. med. specijalist pulmolog

  30.03.2015.

Europsko respiratorno društvo i Europska zaklada za pluća svojom brošurom “Plućno zdravlje u Europi – činjenice i brojke” donosi niz zanimljivih i manje poznatih podataka o plućnom zdravlju diljem Europe. Ova brošura ima za cilj bolje razumijevanje plućnih bolesti i respiratorne skrbi u Europi. Brošura je dio edukacijskog materijala za novi e-tečaj koji će se održati na portalu www.plivamed.net: Astma i KOPB - put od pravovremenog postavljanja dijagnoze do kontrole bolesti, koji ćemo objaviti u prvoj polovici travnja.

Plućno zdravlje u Europi: Činjenice i brojke

Odnedavno je i Republika Hrvatska članica EU te nas izneseni podatci nukaju da i sami poduzmemo sveobuhvatne aktivnosti koje će poboljšati plućno zdravlje u Hrvatskoj. No prije toga moramo se zapitati jesmo li učinili sve da svojim osobnim primjerom pokažemo koliko držimo do vlastitoga, ne samo plućnog zdravlja. Čitajući o ogromnom ekonomskom trošku koji uzrokuju plućne bolesti diljem Europe, shvatimo da se brojne od njih mogu uspješno prevenirati. Počnimo od dobro znanog pušenja! Rak pluća je i dalje vodeći uzrok smrti od karcinoma u EU pa tako i u Hrvatskoj, a u stopu ga slijedi KOPB! Dobrim i pravovremenim zdravstvenim odgojem mogli bismo poražavajuću statistiku reducirati i tako (u budućnosti) spasiti tisuće života i milijarde kuna troška potrebnog za liječenje ovih neizlječivih bolesti. U datom trenutku ekonomske krize u Hrvatskoj mjere zdravstvenog odgoja te kampanje za smanjenje broja pušača čine se od odlučujuće važnosti. A tu je još uvijek sveprisutna prijetnja pasivnog pušenja.

Kao predsjednik Hrvatskog pulmološkog društva koje je dio Hrvatskog liječničkog zbora, liječničke organizacije osnovane još daleke 1874. godine, pozivam sve političare i zdravstvene djelatnike da učine SVE u svojoj nadležnosti da poboljšamo plućno zdravlje naše domovine Hrvatske i da se tako uključimo u napore za poboljšanje zdravlja u cijeloj Europi. Odgovornost je u našim rukama! Pomozite svi da Hrvatska lakše i zdravije diše!

Neven Miculinić

Predsjednik Hrvatskog pulmološkog društva Hrvatskoga liječničkog zbora

VEZANI SADRŽAJ > <