x
x

Zatajivanje srca i KOPB

  28.01.2019.

Bolesnici sa zatajivanjem srca i KOPB-om predstavljaju kontinuirani izazov u skrbi i liječenju te zahtijevaju stalno praćenje kardipulmonalne funkcije.

Zatajivanje srca i KOPB

I zatajivanje srca i kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) su bolesti s velikim brojem oboljelih i visokim mortalitetom u cijelom svijetu. Udružene u istom bolesniku imaju značajan sistemski utjecaj i kroničan progresivni razvoj koji utječe i na toleranciju napora i na kvalitetu života. Obje bolesti imaju i zajedničke faktore rizika koji pogoršavaju simptome bolesti, a to su pušenje, starija dob te sistemska upala niskog stupnja.

Većina simptoma je zajednička za obje bolesti, a to su dispneja, ortopneja, noćni kašalj, slaba tolerancija napora, slabost mišića. To predstavlja poteškoće u dijagnosticiranju egzacerbacija KOPB-a i dekompenzacije srca. Natriuretski peptid je vrlo osjetljivi biološki marker srčanog zatajivanja. Vrijednosti manje od 100 pg/mL za BNP (Brain Natriuretic Peptide) i manje od 300 pg/mL za NT-proBNP (N-terminal-pro Brain Natriuretic Peptide) isključuju srčano zatajivanje. Natrijuretski peptidi su vrlo korisni u hitnim slučajevima u diferencijalnoj dijagnostici akutne dispneje.

Ultrazvuk srca je standardna tehnika u dijagnostici srčanog zatajivanja i potrebno ga je učiniti u svih bolesnika s ovom dijagnozom.

Liječenje bolesnika sa srčanim zatajenjem u komorbiditetu s KOPB-om uključuje ACE inhibitore, blokatore angiotezniskih receptora, kardioselektivne beta 1 blokatore, antagoniste aldosterona i dugodjelujuće bronhodilatatore (bolje antimuskarinske nego beta-2 agoniste).

Prognoza bolesnika koji imaju obje bolesti je lošija u odnosu na bolesnike koji imaju samo jedan zdravstveni problem. Bolesnici sa zatajivanjem srca i KOPB-om su kronični bolesnici koji predstavljaju kontinuirani izazov u skrbi i liječenju i zahtijevaju stalno praćenje kardipulmonalne funkcije.

Acta Cardiol. 2019 Jan 16:1-8. doi: 10.1080/00015385.2018.1559485.

VEZANI SADRŽAJ > <