x
x

Optimalna terapija oboljelih od KOPB-a

  Klara Čičić, dr. med.

  09.10.2014.

Kombinacija dugodjelujućih β agonista i inhalatornih kortikosteroida pokazala se učinkovitijom u smanjenju rizika od smrti ili hospitalizacije zbog KOPB-a u usporedbi sa samo dugodjelujućim β agonistima, objavljeno je u časopisu JAMA.

Optimalna terapija oboljelih od KOPB-a
Tijekom petogodišnjeg praćenja novi korisnici kombinacije dugodjelujućih β agonista i inhalatornih kortikosteroida imali su 3.7% manji rizik od smrti i hospitalizacije zbog KOPB-a u usporedbi s bolesnicima koji su uzimali samo dugodjelujuće β agoniste što je relativno mala, ali značajna razlika.

Kombinacija je učinkovita naročito u bolesnika s astmatskom komponentom i onih koji nisu na terapiji dugodjelujućim antikolinergicima. Čak 28% promatranih bolesnika uz KOPB imalo je i astmu.

Tijekom petogodišnjeg praćenja novi korisnici kombinacije dugodjelujućih β agonista i inhalatornih kortikosteroida imali su 3.7% manji rizik od smrti i hospitalizacije zbog KOPB-a u usporedbi s bolesnicima koji su uzimali samo dugodjelujuće β agoniste - mala, ali značajna razlika.

Osmogodišnje kohortno istraživanje provedeno je u Kanadi na gotovo 12 000 pacijenata oboljelih od KOPB-a starijih od 66 godina.

Kronična opstruktivna plućna bolest je upalna bolest koja zahvaća dišne putove i plućni parenhim, a očituje se progresivnom bronhooprstrukcijom koja nije u potpunosti reverzibilna. S obzirom da je KOPB treći uzrok smrti diljem svijeta, optimalna je terapija od velike važnosti.

VEZANI SADRŽAJ > <