x
x

Azitromicin u prevenciji egzacerbacije KOPB-a

  29.08.2011.

Dnevna primjena azitromicina može smanjiti broj egzacerbacija i poboljšati kvalitetu života bolesnika s KOPB-om (kronična opstruktivna plućna bolest). Azitromicin je primijenjen tijekom jedne godine uz standardnu terapiju KOPB-a, objavljeno je u NEJM-u.

Azitromicin u prevenciji egzacerbacije KOPB-a

Akutna egzacerbacija KOPB-a uzrokuje učestale posjete liječniku i hitnoj službi, česte su hospitalizacije ovih kroničnih bolesnika i izostanci s posla.

Kako akutna egzacerbacija KOPB-a utječe na ishod?
Pacijenti koji imaju akutne egzacerbacije KOPB-a, u usporedbi s pacijentima s KOPB koji nemaju akutni egzacerbacija, imaju povećan rizik od smrti, brži pad plućne funkcije i smanjenu kvalitetu života.

Kakav je učinak svakodnevne primjene azitromicina na učestalost egzacerbacija u ovoj studiji?
Učestalost egzacerbacija KOPB-a je 1,48 egzacerbacije po pacijentu godišnje u azitromicinskoj grupi, u usporedbi s 1,83 u placebo grupi (p = 0,01). Omjer rizika za akutne egzacerbacije KOPB-a po pacijentu godišnje u azitromicinskoj skupini je 0,73 (95% CI, 0,63 - 0,84) (P <0,001).

Koje nuspojave su učestalije u azitromicinskoj grupi u odnosu na placebo?

Nije bilo značajnih razlika u učestalosti teških nuspojava koje bi zahtijevale prekid liječenja. Oslabljeni sluh potvrđen audiogramom zabilježen je u 142 bolesnika liječenih azitromicinom (25%) i u 110 bolesnika koji su dobivali placebo (20%) (p=0,04).

Dugotrajna primjena azitromicina vjerojatno mijenja i antimikrobnu osjetljivost uzročnika, ali ovaj učinak treba tek istražiti.

VEZANI SADRŽAJ > <