x
x

Beta blokatori učinkoviti u bolesnika s KOPB-om

  17.05.2011.

Beta-blokatori mogu smanjiti smrtnost i broj egzacerbacija u bolesnika s kroničnom opstruktivnom plućnom bolesti (KOPB), zaključak je retrospektivne kohortne studije objavljene u časopisu British Medical Journal.

Beta blokatori učinkoviti u bolesnika s KOPB-om

Istraživači iz Škotske koristili su nacionalnu bazu podataka propisanih recepata i istražili ishode liječenja na gotovo 6000 bolesnika s kroničnom opstruktivnom plućnom bolesti (KOPB) koji su imali 50 i više godina. Oko 13% ispitanika koristilo je u liječenju i beta- blokatore uz standardnu terapiju za KOPB (npr, dugodjelujući beta-agoniste).

Pacijenti su praćeni tijekom 4 godine. U tom periodu korištenje beta-blokatora je bilo povezano s 22%-nim smanjenjem smrtnosti te sa značajnim smanjenjem korištenja oralnih kortikosteroida kao i smanjenjem broja hospitalizacija zbog egzacerbacije KOPB-a.
U istraživanju je korišteno 88% kardioselektivnih beta blokatora.

Beta-blokatori su bili učinkoviti kao dodatak inhalacijskim lijekovima. Isti rezultat je dobiven i nakon prilagodbe rezultata s obzirom na ostalu terapiju kardiovaskularnih bolesti kao i postojanje kardiovaskularnih bolesti u anamnezi. Lijekovi nisu pokazali nikakav štetan učinak na ispitivanje plućne funkcije.

Autori su zaključili da beta blokatori uz benefite dobivene smanjenjem kardiovaskularnog rizika dodatno utječu na smanjenje mortaliteta u bolesnika s KOPB-om.