x
x

Edukacijski materijali Cochrane centra

  04.05.2011.

Svima koji žele bolje upoznati aktivnosti i usluge Hrvatskog ogranka talijanskog Cochrane centra (HOTCC) i Cochrane kolaboracije, HOTC nudi pristup edukativnim sadržajima i radionicama.

Edukacijski materijali Cochrane centra

Unapređenje medicinske prakse u Hrvatskoj pomoću Cochrane kolaboracije je izvrstan uvodni članak namijenjen svima kojima je „Cochrane kolaboracija" sasvim (ili gotovo) nepoznat pojam.

Glavni proizvod Cochrane kolaboracije su sustavni pregledni članci i meta-analize učinkovitosti zdravstvenih intervencija. Članak o rutinskom brijanju spolovila u rodilja jednostavan je i ilustrativan primjer sustavnog pregleda s jasnim zaključkom.
Cochrane kolaboracija izrađuje sustavne pregledne članke u svim područjima medicine, a sve objavljene članke moguće je pronaći u Cochrane knjižnici. Tamo se mogu pronaći i protokoli sustavnih pregleda koji se tek izrađuju.

Cochrane sustavni pregledi izrađuju se u okviru recenzijskih skupina (Review Groups) koje obuhvaćaju gotovo sva područja medicinske i zdravstvene djelatnosti. Svaka recenzijska skupina ima svoju mrežnu stranicu na kojoj detaljno prikazuje svoje aktivnosti i nudi mogućnosti suradnje. Na mrežnim stranicama recenzijskih skupina obično su navedene i teme koje su još uvijek "otvorene", tj. za koje postoji potreba da se izradi sustavni pregled. Za orjentaciju o potrebama u izradi sustavnih pregleda, ali i primarnih istraživanja o učinkovitosti zdravstvenih intervencija, vrlo dobro može poslužiti UK Database of Uncertainties about the Effects of Treatments (DUETs).

U aktivnosti Cochrane kolaboracije moguće je uključiti se na različite načine. Zdravstveni djelatnici s ekspertizom u određenom području mogu djelovati kao recenzenti ili autori Cochrane protokola i sustavnih preglednih članaka. Za ocjenjivanje i izradu Cochrane sustavnih preglednih članaka potrebna su specifična znanja, koja se mogu steći kroz različite oblike izobrazbe koju nudi HOTCC. Tekst „Osnove Cochrane sustavnih preglednih članaka" sastavni je dio istoimenog online tečaja trajne medicinske izobrazbe koji Hrvatska liječnička komora boduje s 10 bodova. Svi zainteresirani mogu se prijaviti za formalno pohađanje toga tečaja, polaganje testa i dobivanje potvrdnice. Najopširniji priručnik za izradu Cochrane sustavnih preglednih članaka dostupan je na engleskom jeziku.

Ako želite primati informativni bilten HOTCC-a, koji je u digitalnom obliku i izlazi 2-3 puta godišnje, pošaljite zahtjev na adresu hotcc-glasnik-prijava@mefst.hr i uvrstit ćemo vas na listu primatelja. U biltenu objavljujemo novosti i najave edukacijskih programa poput simpozija, seminara i radionica.

Daljnje informacije o mogućnostima uključivanja u rad Cochrane kolaboracije možete dobiti od članova HOTCC tima.

VEZANI SADRŽAJ > <