x
x

Dokazi u medicini

  Prof. dr. sc. Livia Puljak, dr. med., Hrvatsko katoličko sveučilište

  25.02.2015.

Novi portal „Dokazi u medicini“ nudi prikaz alternativnih i komplementarnih terapija utemeljen na dokazima

Dokazi u medicini

Uvod

Portal se uglavnom bavi terapijama koje se ne mogu dobiti na recept i koje uglavnom nisu registrirane kao lijekovi i medicinski proizvodi.

Krajem 2014. godine na Medicinskom fakultetu u Splitu pokrenut je portal „Dokazi u medicini“ čiji je cilj prikazivati dokaze o različitim alternativnim i komplementarnim terapijama koje se nude na tržištu. Portal je pokrenut uz pomoć projekta popularizacije znanosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a uglavnom se bavi terapijama koje se ne mogu dobiti na recept i koje uglavnom nisu registrirane kao lijekovi i medicinski proizvodi.

Zašto je portal pokrenut?

Važno je ponuditi građanima nepristran i nekomercijalan izvor informacija, na kojem će moći naći informacije o alternativnim i komplementarnim terapijama koje su utemeljene na dokazima, odnosno informaciju o tome ima li ikakvih dokaza iz kliničkih pokusa na ljudima da je neka terapija zaista djelotvorna i sigurna

Svi možemo u medijima vidjeti mnoštvo reklama za proizvode koji zvuče predobro da bi bili istiniti. Biljke koje liječe sve od karcinoma do prehlade, uređaji koji obećavaju brda i doline, preparati koji potiču imunitet, magični pripravci za mršavljenje, magnetne trakice za svaku ljudsku bolest. Za brojne od tih terapija nema dokaza iz istraživanja na ljudima da imaju ikakvo medicinsko djelovanje. Brojne od tih „terapija“ nisu ni registrirane kao lijekovi i medicinski proizvodi te se ne bi ni smjeli reklamirati s medicinskim tvrdnjama. Prodaju ih često tvrtke koje nemaju sjedište u Hrvatskoj pa ne podliježu našem zakonodavstvu, a telefoni koje nude za poziv i kupnju proizvoda nalaze se često izvan granica Hrvatske. Nadalje, brojni takvi preparati nude se na internetu i građani ih mogu naručiti iz cijeloga svijeta.

U takvoj situaciji važno je ponuditi građanima nepristran i nekomercijalan izvor informacija, na kojem će moći naći informacije o alternativnim i komplementarnim terapijama koje su utemeljene na dokazima, odnosno informaciju o tome ima li ikakvih dokaza iz kliničkih pokusa na ljudima da je neka terapija zaista djelotvorna i sigurna.

Mogućnost postavljanja pitanja

Od kraja siječnja zaprimljeno je oko 250 pitanja građana, o različitim dijagnostičkim i terapijskim proizvodima koji se nude na tržištu.

Na portalu se objavljuju tekstovi o proizvodima za koje građeni šalju pitanja putem jednostavnog obrasca. Nakon što je krajem siječnja 2015. počelo promoviranje portala, zaprimljeno je oko 250 pitanja građana, o različitim dijagnostičkim i terapijskim proizvodima koji se nude na tržištu. Na portalu se objavljuje jedan odgovor dnevno tako da odgovori neće stići brzo, ali će svako pitanje prije ili kasnije biti na portalu odgovoreno.

Tko i kako piše za portal?

Najprije se pretražuje Cochrane knjižnica, koja daje uvid u radove koje indeksiraju baze Cochrane Database of Systematic Reviews (CDSR), Database of Reviews of Effect (DARE) i Central Register of Clinical Trials (CENTRAL). Nakon toga se analiziraju klinički pokusi indeksirani u bazi MEDLINE te po potrebi SCOPUS i Google Scholar.

U okviru portala okupljen je tim liječnika i znanstvenika koji volonterski odgovaraju na pitanja građana. Za svako pitanje analizira se znanstvena literatura i provjerava postoje li klinički pokusi na ljudima (dokazi najviše kvalitete) o djelotvornosti i sigurnosti nekog proizvoda. Najprije se pretražuje Cochrane knjižnica, koja daje uvid u radove koje indeksiraju baze Cochrane Database of Systematic Reviews (CDSR), Database of Reviews of Effect (DARE) i Central Register of Clinical Trials (CENTRAL). Nakon toga se analiziraju klinički pokusi indeksirani u bazi MEDLINE te po potrebi SCOPUS i Google Scholar.

Nakon uvida u znanstvene dokaze o kliničkim ispitivanjima piše se tekst koji se objavljuje na portalu, a osoba koja je postavila upit dobije poruku da je njeno pitanje odgovoreno.

Najpopularnije objave

Dosad su najviše pozornosti privukle objave o beskorisnosti jantarnih ogrlica (http://dokaziumedicini.hr/jantarne-ogrlice-na-djeci-sarlatanska-terapija-s-opasnim-posljedicama/) koje se stavljaju dojenčadi i maloj djeci s ciljem olakšavanja tegoba povezanih s izbijanjem zubića. U znanstvenoj literaturi nisu nađeni nikakvi dokazi da takva terapija može imati ikakav učinak, a stavljanje ogrlice može biti opasno jer se dijete može ogrlicom udaviti ili ako ogrlica pukne progutati kuglicu te se možda i ugušiti.

Jednako popularna je objava o „namještanju atlasa“ (http://dokaziumedicini.hr/namjestanje-atlasa-nema-dokaza-da-ga-uopce-treba-namjestati/). Nakon uvida u znanstvenu literaturu postalo je razvidno da nije jasno kako se uopće određuje da atlas treba namjestiti, nije jasno ni kako bi ga trebalo namjestiti, a moguće posljedice takve intervencije „namještanja atlasa“ u anatomski vrlo osjetljivom području tijela mogu biti pogubne.

Portal obrađuje i teme koje su postale vrlo uvriježene u našem društvu kao narodne mudrosti, kao što je terapijsko djelovanje magarećeg mlijeka (http://dokaziumedicini.hr/magarece-mlijeko-mnogo-pompe-a-sto-kazu-dokazi/). U znanstvenoj literaturi nije pronađeno niti jedno istraživanje na ljudima na kojem je dokazana djelotvornost magarećeg mlijeka za bilo što vezano za zdravlje i bolest čovjeka.

Je li išta djelotvorno?

Analizom literature našli smo (loše) dokaze da preparat od afričke šljive može ublažiti simptome donjeg mokraćnog sustava povezane s povećanom prostatom, ali nikakve dokaze o učinku tog preparata na potenciju.

Često nam se javljaju čitatelji s pitanjem zar je moguće da ništa od terapija koje su prikazane, baš ništa nije djelotvorno. Liječnici i znanstvenici uključeni u tim ne bave se istraživanjem tih terapija i dokazivanjem jesu li one djelotvorne i sigurne nego analizom postojećih dokaza iz kliničkih pokusa provedenih na ljudima. Zaista ima dokaza da su neke terapije i pripravci koji se nude na tržištu direktno kupcima djelotvorne i sigurne. Nedavno je objavljen Cochrane sustavni pregled koji pokazuje da hondroitin može malo ublažiti bol kod osteoartritisa (http://dokaziumedicini.hr/hondroitin-sulfat-za-osteoartritis/), iako je kvaliteta dokaza loša. Zatim, upravo se intenzivno reklamira afrička šljiva kao preparat za tegobe povezane s dobroćudnim povećanjem prostate i za potenciju. Analizom literature našli smo (loše) dokaze da preparat od afričke šljive može ublažiti simptome donjeg mokraćnog sustava povezane s povećanom prostatom, ali nikakve dokaze o učinku tog preparata na potenciju (http://dokaziumedicini.hr/africka-sljiva-da-za-prostatu-za-potenciju-nema-dokaza/).

Neke su terapije doslovno prevara

Tz. protokol za čišćenje jetre čista jr prevara.

Dok za neke terapije ne možemo reći da nisu učinkovite nego samo da za to nema dokaza iz pokusa na ljudima, neke terapije koje su na portalu prikazane čista su prevara. Primjer je dijetalni režim za „čišćenje kamenaca iz jetre“ (http://dokaziumedicini.hr/ciscenje-jetre-za-izbacivanje-zucnih-kamenaca/). U tu svrhu se propagira uzimanje točno određene kombinacije gorke soli, maslinovog ulja, soka grejpfruta, soka jabuke, soka od povrća, i slično. Protokol za čišćenje jetre vrlo je detaljan, a na koncu, prema onima koji to propagiraju, kao rezultat tog čišćenja u stolici će izaći „žučni kamenci“ iz jetre, za koji kažu da je to „pravi kamenac“, a ne probavljeni ostatci hrane jer je žuč iz jetre „zelena“. Kažu da se radi o kamencima koji su puni kolesterola, i da će ih biti puno jer je jetra obično puna kamenaca. Međutim, u znanstvenoj se literaturi može naći objašnjenje o kakvim se „kamencima“ zaista radi kad se uzima takva hrana, a isto tako su opisane i smrtonosne posljedice „čišćenja jetre“. Naime, ta kombinacija hrane, kad se pomiješa s želučanom lipazom, stvara takozvane sapunske kamence koji se onda izlučuju stolicom. Polutvrdi kamenčići koji se zatim mogu naći u stolici rastapaju se na 40 stupnjeva Celzijusovih i analizom je utvrđeno da ne sadrže kolesterol. Dakle, taj je „protokol za čišćenje jetre“ čista prevara.

Poziv liječnicima i znanstvenicima: pridružite nam se

Pozivaju se svi liječnici i znanstvenici koji bi na bilo koji način htjeli pomoći u realizaciji portala i pripremi materijala za objavu na portalu da se jave i uključe u skladu sa svojim mogućnostima. Informiranje građana i promoviranje medicine utemeljene na dokazima naša je moralna dužnost. Ako pomognemo makar jednoj osobi da ne potroši novac i ne ugrozi zdravlje zbog pseudo-terapija koje se nude na tržište, ostvarili smo svoj cilj.

prof. dr. sc. Livia Puljak,

Urednica portala Dokazi u medicini

Portal: Dokazi u medicini

VEZANI SADRŽAJ > <