x
x

Aktivnosti riječke grupe u Cochrane kolaboraciji

  prof.dr.sc. Davor Štimac, dr.med, specijalist gastroenterolog

  30.12.2012.

Četvorica liječnika s odjela gastroenterologije Kliničkog bolničkog centra Rijeka, prof.dr.sc. Davor Štimac, Dr.sc. Goran Hauser, Goran Poropat, dr. med. i Vanja Giljača, dr. med. sudjeluju u radu Cochrane kolaboracije od 2006. godine kada je uspostavljena suradnja s Cochrane Hepatobilijarnom skupinom iz Copenhagena. Od 2009. godine aktivno surađujemo na Cochrane sustavnim pregledima i meta-analizama, te smo kao prvi autori ili koautori objavili ukupno sedam radova u Cochrane knjižnici.

Aktivnosti riječke grupe u Cochrane kolaboraciji

U 2012. godini objavili smo jedan rad, a unutar Cochrane Hepato-Biliary Group imamo trenutno registrirana dva protokola koji su u postupku recenzije i publikacije. To su „Tests for diagnosis of common bile duct stones" i „Enteral nutrition formulations for acute pancreatitis". U tijeku su i dva ažuriranja ranije publiciranih radova, „Peginterferon alpha-2a versus peginterferon alpha-2b for chronic hepatitis C" te „Peginterferon plus ribavirin versus interferon plus ribavirin for chronic hepatitis C".

Naš autor Vanja Giljača je krajem prošle i početkom ove godine boravio u Londonu na University College London i Royal Free Hospital Pond Street na šestomjesečnoj edukaciji za izradu Cochrane sustavnih pregleda i meta-analiza dijagnostičke točnosti te je izradio protokol vezan uz dijagnostičku točnost prepoznavanja koledokolitijaze, a u tijeku je izrada triju sustavnih pregleda koje protokol obuhvaća. Dr. Goran Hauser boravio je u rujnu ove godine također u Copenhagenu u trajanju od dva tjedna radi istraživanja i edukacije za intervencijske meta-analize.

U ožujku 2012. godine na Medicinskom fakultetu u Rijeci organizirali smo trodnevni poslijediplomski tečaj „Evidence based medicine" s međunarodnim sudjelovanjem. U tečaju su kao predavači sudjelovali prof. Christian Gluud iz Copenhagena inače čelni čovjek Hepatobilijarne skupine, doc.dr.sc. Goran Bjelaković iz Niša te Jelena Rudić, dr.med. iz Beograda uz naša četiri predavača. Polaznici su uključivali zainteresirane liječnike iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunjske i Bugarske.

U lipnju 2012. godine dva naša djelatnika, prof.dr.sc. Davor Štimac i Vanja Giljača, dr.med., imenovani su kontakt urednicima za Cochrane Hepatobilijarnu skupinu te su započeli s recenzijama protokola prijavljenih za publikaciju unutar grupe. Ovo je prema našim saznanjima prvi put da je netko od naših Cochrane suradnika dobio priliku da može djelovati kao urednik što predstavlja zasigurno potvrdu našeg uspješnog rada i daje nam priliku da se još aktivnije uključimo u rad na ovom području.


VEZANI SADRŽAJ > <