x
x

Malo je vjerojatno da sok od brusnice može spriječiti cistitis

  Ana Balažin Vučetić, dr. med. specijalist pedijatar

  23.10.2012.

Posljednja analiza najnovijih dokaza o koristi soka od brusnice u prevenciji infekcija mokraćnih putova pokazuje da je malo vjerojatno da sok od brusnice može prevenirati infekcije mjehura i bubrega, objavljeno je u Cochrane knjižnici.

Malo je vjerojatno da sok od brusnice može spriječiti cistitis
Nove studije sa brusnicom u obliku tableta ili kapsula su opravdane i to samo u žena s rekurentnim infekcijama mokraćnih putova i sa proizvodima od brusnice koji sadržavaju preporučenu količinu aktivne tvari", zaključili su autori.

Brusnice i sok od brusnica koriste se desetljećima za prevenciju infekcija mokraćnih putova, iako nije jasno na koji način oni štite od infekcije. Prema jednoj teoriji, pojedini šećeri i flavanolske komponente brusnice sprječavaju vezanje bakterija na sloj stanica u sluznici mokraćnih putova. Nekoliko sustavnih pregleda na ovu temu ranije je već objavljeno u Cochrane knjižnici i svaki puta su u pregled uključivani novi dokazi. U posljednjem pregledu iz 2008. godine zaključeno je da brusnice pružaju malu korist u prevenciji rekurentnih infekcija mokraćnih putova u žena.

U ovom najnovijem pregledu istraživači su sakupili dokaze iz 24 studije koje su uključile ukupno 4 473 osoba. U odnosu na posljednji pregled iz 2008. godine uključeno je 14 studija više. Osobe u skupinama koje su primale terapiju dobivale su brusnicu u obliku soka, tableta ili kapsula, dok su osobe u kontrolnim skupinama dobivale placebo proizvod od brusnice, vodu, metenamin hipurat, antibiotike, laktobacile ili ništa.

Iako su neke studije pokazale malu korist primjene brusnice za žene koje pate od rekurentnih infekcija, žene bi morale konzumirati 2 čaše soka od brusnica svaki dan tijekom duljeg perioda kako bi prevenirale infekciju. Istraživači su zaključili da trenutni dokazi ne podupiru sok od brusnica kao sredstvo za prevenciju infekcija mokraćnih putova. Korist soka od brusnice, ako uopće i postoji malena je i odnosi se samo na žene s rekurentnim infekcijama mokraćnih putova.

„U novom sustavnom pregledu u koji je uključeno više studija, pokazalo se da je sok od brusnica još manje učinkovit u prevenciji infekcija mokraćnih putova nego što je to zaključeno u posljednjem pregledu iz 2008. godine. U studijama u kojima su ispitanici pili sok, veliki broj ispitanika nije završilo ispitivanje, što upućuje na to da im nije bilo prihvatljivo piti sok tijekom duljeg vremenskog perioda. Uobičajeni problem sa studijama koje su evaluirale brusnicu u obliku tableta ili kapsula je taj da je tek u rijetkim studijama količina aktivne tvari bila poznata te je stoga nejasno da li su njene razine bile uopće bile dovoljne da se ostvari ikakav učinak.

Ne vidimo posebnu potrebu za dodatnim studijama koje bi evaluirale učinak soka od brusnica, s obzirom da većina postojećih studija pokazuje da je korist u najboljem slučaju malena, a takve studije imaju visoku stopu odustajanja ispitanika. Nove studije sa brusnicom u obliku tableta ili kapsula su opravdane i to samo u žena s rekurentnim infekcijama mokraćnih putova i sa proizvodima od brusnice koji sadržavaju preporučenu količinu aktivne tvari", zaključili su autori.