x
x

Osnivanje knjižnične zbirke „Andrija Štampar“

  27.07.2012.

Knjižnica „Andrija Štampar“ u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ ustrojila je Zbirku „Andrija Štampar“, na temelju korisničkih potreba za povijesnim istraživanjem medicine te radi prenošenja i očuvanja kulturnog dobra za buduće naraštaje.

Osnivanje knjižnične zbirke „Andrija Štampar“

Andrija Štampar (1888. - 1958.) jedan je od najzaslužnijih ljudi za razvoj socijalne medicine i javnoga zdravstva u Hrvatskoj i svijetu. Bio je sveučilišni profesor, liječnik, prvi predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije, u nekoliko navrata dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu, rektor Sveučilišta u Zagrebu i direktor Škole narodnog zdravlja u Zagrebu. Zbog svega onoga što je prof. Andrija Štampar predstavljao imali smo potrebu, odnosno moralnu obvezu, kao knjižnica koja nosi njegovo ime, objediniti na jednome mjestu sve njegove autorske radove, njegove govore, ali i sve ono što su drugi pisali o njemu, te vrlo vrijedna izdanja Škole narodnog zdravlja. Naša je obveza bila još i veća zbog činjenice da je prof. Štampar oduvijek bio svjestan obrazovne i kulturne uloge knjižnice u društvu, te je upravo njegovim osobnim zalaganjem ova knjižnica svojevremeno postala suvremena specijalizirana knjižnica javnozdravstvenog smjera s dragocjenim fondom.

Zbirka „Andrija Štampar" (u daljnjem tekstu Zbirka) sastoji se od Štamparovih autorskih djela, djela drugih autora o Andriji Štamparu, te vrijednih izdanja Škole narodnog zdravlja u periodu od 1927. do današnjih dana. U Zbirku je uključen i cjelovit bibliografski popis jedinica građe koje su povezane s A. Štamparom i Školom narodnog zdravlja „Andrija Štampar".

Zbirku čine monografije s autorskim potpisom prof. Štampara (32 jedinice građe), svi njegovi članci publicirani u časopisima, zbornicima ili knjigama (207 jedinica građe), te sve monografije (20 jedinica građe) i članci (63 jedinica građe) koje su drugi napisali o njemu, kao i već spomenuta vrijedna izdanja Škole narodnog zdravlja (101 jedinica građe).

Građa Zbirke obrađena je i izdvojena posebnim oznakama u integriranom knjižničnom katalogu Aleph (http://zag.nsk.hr/mfsnz ): Naklada SNZ (skraćenica NSNZ), Zbirka Štampar (skraćenica ZS).

Poštujući Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima, te imajući na umu sadržajne i formalne kriterije vrijednosti građe koju posjedujemo, namjeravamo digitalizirati dio Zbirke kako bismo tu građu predstavili širem krugu korisnika i učinili je dostupnijom. Zbirka je izdvojena u centralnom dijelu Knjižnice „Andrija Štampar" kao stalna izložba posvećena Andriji Štamparu, te je na taj način vidljiva i dostupna korisnicima u čitaonici.

Lovela Machala Poplašen
Martina Čuljak