x
x

Plazmafereza za liječenje Guillain-Barréovog sindroma

  18.03.2017.

Ovaj sustavni pregled šest nasumičnih kontroliranih pokusa s niskim rizikom od pristranosti uključuje 649 sudionika i potvrđuje da plazmafereza pomaže da dođe do bržeg oporavka od Guillain-Barréovog sindroma bez štetnih posljedica, osim što postoji blago povećan rizik od recidiva. Nisu rađena nova ispitivanja od prvog objavljivanja ovog pregleda u 2001. godini.

Plazmafereza za liječenje Guillain-Barréovog sindroma

Guillain-Barréov sindrom je rijetka, ali ozbiljna upalna bolest perifernih živaca (živaca izvan središnjeg živčanog sustava) koja uzrokuje paralizu. Mnogi ljudi koji razviju Guillain-Barreov sindrom često su nedavno imali infekciju prsišta ili crijeva koje mogu izazvati alergijsku reakciju u živcima. Smatra se da bolest izazivaju autoimuni faktori kao što su antitijela, tako da se plazmafereza koristi za liječenje Guillain-Barreovog sindroma. Plazmafereza ima za cilj uklanjanje tih antitijela iz krvi te njihovu zamjenu s umjetnom plazmom, uglavnom albuminima.

Bilješka o prijevodu: 

Hrvatski Cochrane
Prevela: Jasna Safić
Ovaj sažetak preveden je u okviru volonterskog projekta prevođenja Cochrane sažetaka. Uključite se u projekt i pomozite nam u prevođenju brojnih preostalih Cochrane sažetaka koji su još uvijek dostupni samo na engleskom jeziku. Kontakt: cochrane_croatia@mefst.hr