x
x

Projekt popularizacije znanosti o medicini i sestrinstvu

  14.01.2018.

Projekt popularizacije znanosti o medicini utemeljenoj na dokazima i sestrinstvu utemeljenom na dokazima u srednjim medicinskim školama u Hrvatskoj

Projekt popularizacije znanosti o medicini i sestrinstvu

Ministarstvo znanosti i obrazovanja 2017. je dodijelilo Hrvatskom Cochraneu projekt popularizacije znanosti pod naslovom „Popularizacija medicine utemeljene na dokazima u srednjim medicinskim i zdravstvenim školama u Hrvatskoj“. Voditeljica projekta je izv. prof. dr. sc. Livia Puljak

Medicina utemeljena na dokazima integrira iskustvo zdravstvenih radnika, najbolje dokaze iz istraživanja i želje/potrebe pacijenta. Sestrinstvo utemeljeno na dokazima definira pristup donošenju kvalitetnih odluka i pružanju sestrinske skrbi temeljem osobne kliničke ekspertize u kombinaciji s najnovijim i relevantnim istraživanjima na određenu temu.

Suprotne tim dokazima su brojne neutemeljene ili potpuno netočne tvrdnje o zdravlju, osobito kad je riječ o različitim „prirodnim pripravcima“ i postupcima alternativne medicine. Laicima je teško procijeniti jesu li te tvrdnje točne. Dio tih neutemeljenih tvrdnji dolazi i od zdravstvenih radnika pa je vrlo važno naučiti što je u medicini dobar dokaz te ih naučiti gdje se mogu naći visoko-kvalitetne i vjerodostojne informacije iz istraživanja o djelotvornosti i sigurnosti postupaka u medicini.

Cilj ovog projekta je obogatiti formalno srednjoškolsko obrazovanje zdravstvenih radnika u Hrvatskoj edukacijom o medicini utemeljenoj na dokazima i sestrinstvu utemeljenom na dokazima kako bi budući zdravstveni radnici baratali vjerodostojnim medicinskim informacijama kad su u pitanju istraživanja i bili u mogućnosti bolje pomoći pacijentima. U okviru projekta u srednjim medicinskim i zdravstvenim školama u Hrvatskoj održat će se dvosatne radionice o dokazima u medicini i kritičkoj procjeni dokaza iz istraživanja. Ciljana publika su učenici srednjih medicinskih i zdravstvenih škola, kao i nastavnici strukovnih predmeta u tim školama.

U projektu sudjeluje osam hrvatskih srednjih medicinskih škola iz Bjelovara, Karlovca, Slavonskog Broda, Splita, Varaždina, Vinkovaca i dvije iz Zagreba. Prva radionica održana je 14. studenoga u Srednjoj medicinskoj školi Karlovac.