x
x

Potencijali membrane najbolji e-kolegij na Sveučilištu u Zagrebu

  02.11.2012.

Temeljem Pravilnika o dodjeli nagrade za najbolji e-kolegij Sveučilišta u Zagrebu, Povjerenstvo za e-učenje, na osnovu prijedloga Ocjenjivačkoga suda donio je odluku da se izbornom predmetu "Potencijali membrane" dodijeli prva nagrada za najbolji e-kolegij. Voditelj kolegija je dr. Mirza Žižak, a suradnici su dr. Silvio Bašić, dr. Ozren Gamulin, dr. Tomislav Kuliš.

Potencijali membrane najbolji e-kolegij na Sveučilištu u Zagrebu

Važnu ulogu u izradi e-kolegija imali su i studentice Sara Vrana i Katarina Vulin koje su izradile kliničke video materijale, studenti Hrvoje Kovačević i Lucija Kovačević koji su izrađivali animacije te student FOIa Andrej Vitez koji je editirao i postavljao interaktivne web stranice.

Obrazloženje ocjenjivačkoga suda

Članovi Ocjenjivačkog suda ocijenili su ovaj e-kolegij najvišim ocjenama, pohvalivši njegovu organizaciju, preglednost, predani angažman nastavnika u pripremi nastavnih materijala te pedagoški pristup koji je studente uključio u nastavni proces pružajući im mogućnost da budu aktivni sudionici koji imaju kontrolu nad stjecanjem novih znanja.

E-kolegij „Potencijali membrane" na inovativan i kreativan način predstavio je studentima prve godine preddiplomskog studija medicine sadržaj iz područja fiziologije, odnosno mehanizama uspostave i održavanja potencijala na membrani kako bi se razumjele kliničke manifestacije bolesti uzrokovane pobuđivanjem i prijenosom impulsa u tijelu. E-kolegij je u potpunosti pripremljen i prilagođen potrebama studenata koji upisuju ovaj kolegij i djeluje, uz nastavu u učionici i posjet bolnici gdje se studenti praktički upoznaju s temama s predavanja, kao zaokružena cjelina. Članovi Ocjenjivačkog suda ocijenili su ovaj e-kolegij najvišim ocjenama, pohvalivši njegovu organizaciju, preglednost, predani angažman nastavnika u pripremi nastavnih materijala (video predavanja, interaktivnih tekstova, animacija i edukacijskih igrica) te pedagoški pristup koji je studente uključio u nastavni proces pružajući im mogućnost da budu aktivni sudionici koji imaju kontrolu nad stjecanjem novih znanja. Struktura, primjena instrukcijskog dizajna te samo izvođenje e-kolegija primjenjivi su i na drugim kolegijima, a prepoznaje se potreba da ovakav e-kolegij bude dostupan i studentima viših godina preddiplomskog studija medicine kao i studentima drugih fakulteta koji usvajaju znanja iz područja fiziologije. Povratne informacije studenata su izuzetno pozitivne i kao i Ocjenjivački sud prepoznali su ovaj e-kolegij kao odličan primjer e-kolegija.