x
x

Informacije o zdravlju Hrvatskog Cochrane ogranaka

  Prof. dr. sc. Livia Puljak, dr. med., Hrvatsko katoličko sveučilište

  01.05.2013.

Hrvatski Cochrane ogranak: sustavni pregled donosi informacije o zdravlju kojima možete vjerovati

Informacije o zdravlju Hrvatskog Cochrane ogranaka
U svijetu trenutno postoji 20.000 medicinskih časopisa koji objavljuju znanstvene članke.

Tražeći informacije o zdravlju na internetu nije lako probrati kojim informacijama se može vjerovati, a koje informacije su povezane s nečijim komercijalnim interesima. Medicinarima je naizgled lakše jer znaju gdje se nalaze znanstveni članci i znaju kako ih čitati i protumačiti, ali i to nije baš tako. Naime, u svijetu trenutno postoji 20.000 medicinskih časopisa, koji objavljuju znanstvene članke, a ni ti časopisi nemaju istu kvalitetu. Nadalje, ti časopisi tjedno, mjesečno, dvomjesečno ili dvaput godišnje objavljuju nebrojene članke. Procjenjuje se da bi čovjek, da čita jedan znanstveni rad dnevno, za godinu dana bio cijelo jedno stoljeće u zaostatku.

Sustavni pregled literature

Statističkim metodama sažimaju se zajednički rezultat svih studija i donosi zajednički rezultat cjelovitog postojećeg znanja o nekom kliničkom pitanju, koji je zbog zakona velikih brojeva najpouzdaniji dokaz o nekoj medicinskoj terapiji ili dijagnostičkoj metodi.

Rješenje ove situacije nepoznavanja izvora dobrih informacija o medicini, i nedostatka vremena da se sve postojeće informacije iz znanstvenih članaka pročitaju naziva se sustavni pregled literature. Radi se o znanstvenim člancima koji na objektivan i rigorozan način procjenjuju članke objavljene na određenu medicinsku temu, i sažimaju dokaze iz svih studija na tu temu koji se pronađu u medicinskoj literaturi. U medicini postoje različite vrste dokaza o učinkovitosti različitih terapija i intervencija, a na piramidi tih dokaza najvrjednijima se smatraju dokazi iz sustavnih pregleda.

Svaki sustavni pregled odgovara na konkretno i precizno pitanje, kao što je „sprječava li prehladu redovito uzimanje vitamina C u odraslih osoba“ ili „je li cjepivo protiv gripe učinkovito u sprječavanju gripe u djece“. Nakon što se pretraživanjem većeg broja medicinskih baza pronađu sva klinička ispitivanja koja odgovaraju na ovo pitanje, autori sustavnog pregleda vade podatke o svim ispitanicima u svim pronađenim istraživanjima i statističkim metodama sažimaju zajednički rezultat svih studija. Na taj način se donosi zajednički rezultat cjelovitog postojećeg znanja o nekom kliničkom pitanju, koji je zbog zakona velikih brojeva najpouzdaniji dokaz o nekoj medicinskoj terapiji ili dijagnostičkoj metodi.

Sustavni pregledni članak

Sustavni pregledni članak je originalno istraživanje, u kojem se postavlja hipoteza, koristi vrlo zahtjevna metodologija, analizira već objavljena literatura i donosi zaključak temeljem sažimanja svih relevantnih dokaza o nekom kliničkom pitanju.

Sustavni pregledni članak nije obični pregledni članak, koji može napisati i samo jedan autor, izabrati studije koje želi prikazati i u kojima se ne opisuje metodologija koja je korištena za izradu takvoga članka. Sustavni pregledni članak je originalno istraživanje, u kojem se postavlja hipoteza, koristi vrlo zahtjevna metodologija, analizira već objavljena literatura i donosi zaključak temeljem sažimanja svih relevantnih dokaza o nekom kliničkom pitanju.

Zlatnim standardom smatraju se sustavni pregledni članci koji se izrađuju po pravilima Cochrane kolaboracije (engl. The Cochrane Collaboration), međunarodne udruge koja se bavi izradom i promicanjem sustavnih pregleda. Cochrane sustavni pregledi izrađuju se po strogoj metodologiji Cochrane kolaboracije i objavljuju u Cochrane knjižnici (engl. Cochrane Database of Systematic Reviews). U Splitu je 2008. osnovan Hrvatski Cochrane ogranak koji se u cijeloj regiji bavi promicanjem medicine utemeljene na dokazima i širenjem informacija iz sustavnih preglednih članaka – informacija o zdravlju najveće kvalitete.

Hrvatski Cochrane ogranak posvećen pacijentima i javnosti

Početak ove inicijative omogućilo je hrvatsko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa koje je ideji prevođenja Cochrane sažetaka na hrvatski i uključivanje pacijenata u rad Hrvatskog Cochrane ogranka poduprlo financijski projektom iz područja popularizacije znanosti.

Ove godine Hrvatski Cochrane ogranak obilježava petu godišnjicu i tim povodom su se volonteri okupljeni oko hrvatske Cochrane inicijative odlučili više posvetiti pacijentima i javnosti, kako informacije o medicini kojima se može vjerovati ne bi popularizirali samo među zdravstvenim djelatnicima nego i onima kojima te informacije nasušno trebaju kako bi donijeli informirane odluke o vlastitom zdravlju.

Na nedavno održanom 5. Hrvatskom Cochrane simpoziju bili su pozvani predstavnici udruga pacijenata i dobili su informacije kako se mogu uključiti u aktivnosti Cochrane kolaboracije. Pacijenti, odnosno korisnici, iznimno su važan dio Cochrane kolaboracije. Primjerice, svaki Cochrane sustavni pregled ima klasičan, stručni sažetak, u kojem se nalazi mnogo medicinske terminologije. Pacijenti koji volontiraju za Cohrane kolaboraciju pišu tzv. „laički sažetak“ (engl. plain language summary) koji na jednostavan način prikazuje koji su zaključci toga sustavnoga pregleda. Oba ta sažetka dostupna su cijelome svijetu, bez obzira na to ima li netko pretplatu na Cochrane knjižnicu ili nema.

Kako bi se informacije iz laičkih sažetaka približile pacijentima, Hrvatski Cochrane ogranak počeo je prevoditi laičke sažetke s engleskog na hrvatski jezik. Cochrane sažetci na hrvatskom jeziku objavljuju se na zasebnoj stranici Cochrane kolaboracije, i možemo se pohvaliti da smo tek četvrti svjetski jezik koji je započeo s ovom inicijativom prevođenja laičkih sažetaka. Prije hrvatskog, počeli su se raditi prijevodi na španjolski, kineski i francuski, tako da smo se zaista našli u ekskluzivnom društvu velikih svjetskih jezika. Početak ove inicijative omogućilo je hrvatsko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa koje je ideji prevođenja Cochrane sažetaka na hrvatski i uključivanje pacijenata u rad Hrvatskog Cochrane ogranka poduprlo financijski projektom iz područja popularizacije znanosti.

Hrvatski prijevodi Cochrane laičkih sažetaka nalaze se na mrežnoj stranici Cochrane sažetci (http://summaries.cochrane.org/hr).

Još jedan iskorak prema javnosti napravljen je otvaranjem Facebook stranice Hrvatski Cochrane ogranak (https://www.facebook.com/pages/Hrvatski-Cochrane-ogranak/163424700478175?ref=tn_tnmn) na kojoj se objavljuju vijesti vezane za Cochrane kolaboraciju, Hrvatski Cochrane ogranak, prikazi zanimljivih sustavnih pregleda i razne druge informacije vezane za medicinu utemeljenu na dokazima.

Cochrane kolaboracija i Hrvatski Cochrane ogranak ne smiju se financirati sredstvima farmaceutske industrije niti primati ikakva sredstva povezana sa sukobom interesa, što je dodatno jamstvo da su informacije koje nude Cochrane sustavni pregledi – informacije kojima se može vjerovati. Pozivamo pacijente i javnost da prate Hrvatski Cochrane ogranak na Facebooku i da informacije o zdravlju potraže u Cochrane knjižnici, jer tamo se nalaze najbolji dokazi u medicini.

doc. dr. sc. Livia Puljak

Hrvatski Cochrane ogranak

Medicinski fakultet u Splitu

Zanima vas medicina utemeljena na dokazima?

Pratite stranicu Hrvatskog Cochrane ogranka na Facebooku:

http://www.facebook.com/pages/Hrvatski-Cochrane-ogranak/163424700478175?ref=stream

VEZANI SADRŽAJ > <