x
x

Duljina spavanja kao prediktor kardiovaskularnih incidenata

  Dr. sc. Ivana Jurin, dr. med. specijalist internist, kardiolog

  21.02.2011.

I dugo i kratko spavanje su prediktori kardiovaskularnih incidenata, sugerira nova analiza objavljeno u časopisu European Heart Journal.

Duljina spavanja kao prediktor kardiovaskularnih incidenata

Analiza je uključila 15 prospektivnih studija u kojima je sudjelovalo ukupno Iincluded 474 684 sudionika.
U ovim studijama, podatak o duljini spavanja dobiven je pomoću upitnika. Vrijeme praćenja bilo je između 6.9 i 25 godina, a ukupno je bilo 16067 incidenata. Normalna duljina spavanja definirana je kao 7 ili 8 sati sna tijekom noći.
Dr Francesco Cappuccio (Warwick Medical School, Coventry, UK) i kolege naglašavaju kako mehanizmi koji stoje iza tih poveznica nisu još do kraja razjašnjeni.
Moguće je da je povezanost dugog spavanja s kardiovaskularnim incidentima rezultat postojećih komorbiditeta jer je poznato kako su depresivni simptomi, nizak socioekonomski status, te nezaposlenost povezani s duljim spavanjem.
Autori su zaključili kako osobe koje spavaju manje od 5 sati spadaju u visoko rizičnu skupinu za kardiovaskularni morbiditet dok osobe koje spavaju više od 9 sati mogu pripadati u skupinu u kojoj bi se trebalo tragati za nekim subkliničkim ili neprepoznatim komorbiditetom.

Cappuccio FP, Cooper D, D'Elia L, et al. Sleep duration predicts cardiovascular outcomes: A systematic review and meta-analysis of prospective studies.

Eur Heart J 2011: DOI:10.1093/eurheartj/ehr007.

VEZANI SADRŽAJ > <