x
x

Herpes zoster povezan s kardiovaskularnim incidentima

  David Čičić, dr. med.

  11.01.2014.

Herpes zoster je neovisan rizični čimbenik za razvoj infarkta miokarda, tranzitorne ishemijske atake i moždanog udara, tvrdi novo istraživanje objavljeno u časopisu Neurology.

Herpes zoster povezan s kardiovaskularnim incidentima

Rezultati istraživanja su pokazali znatno veći rizik za razvoj  kardiovaskularnih incidenata u osoba koje su preboljele herpes zoster u odnosu na kontrolnu skupinu, odnosno osobe koje nisu nikad u životu preboljele herpes zoster. Neovisno o dobi života u kojoj se herpes zoster manifestirao, rizik za razvoj tranzitorne ishemijske atake (TIA-e) bio je 15% veći, rizik za razvoj infarkta miokarda bio je 10% veći, ali nije opažen povećan rizik za razvoj moždanog udara. U skupini ljudi koji su preboljeli herpes zoster prije 60. godine života, rizik za infarkt miokarda bio je 49% veći, rizik za razvoj TIA-e je bio više nego dvostruko veći, a opažen je i 74% veći rizik za razvoj moždanog udara. Rezultati su bili neovisni o drugim rizičnim čimbenicima za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Autori istraživanja analizirali su podatke 106 601 osobe s preboljelim herpes zosterom i 213 202 kontrole iz The Health Improvement Network (THIN) baze primarne skrbi, koja sadrži podatke više od 3 milijuna bolesnika, reprezentativnih za populaciju Ujedinjenog Kraljevstva.

Herpes zoster je bolest uzrokovana varicella-zoster virusom. Pri prvom kontaktu s virusom nastaje varičela (vodene kozice), što se uglavnom zbiva u djetinjstvu. Herpes zoster nastaje reaktivacijom latentnog virusa, pri čemu na koži jedne strane lica ili tijela izbijaju bolni mjehurići. To je bolest odraslih osoba, dok djeca obolijevaju samo izuzetno. Najčešće se javlja u dobi između 60. i 70. godine života. Češće se opaža kod osoba koje boluju od kroničnih bolesti, malignih bolesti, te kod osoba oslabljenog imuniteta.