x
x

Kodein kod starijih povećava kardiovaskularni rizik

  Dr. sc. Ivana Jurin, dr. med. specijalist internist, kardiolog

  06.01.2011.

Upotreba kodeina u vremenskom razdoblju duljem od 6 mjeseci može povećati kardiovaskularni rizik i sveukupni mortalitet kod bolesnika starijih od 70 godina, sugeriraju rezultati studije.

Kodein kod starijih povećava kardiovaskularni rizik

Autori studije komentiraju kako se mnogim starijim bolesnicima propisuju opioidni analgetici za bol koja nije malignog podrijetla, a kako se malo zna o sigurnosti upotrebe tih lijekova.

Daniel Solomon (Brigham and Women's Hospital in Boston, Massachusetts, SAD) i suradnici usporedili su sigurnost upotrebe pet različitih opioidnih analgetika kod 31375 bolesnika bez karcinoma srednje dobi od 79 godina.

Bolesnici su primali analgetike u različitom vremenskom razdoblju od 10 do 500 dana.
Rezultati objavljeni u časopisu  Archives of Internal Medicine, pokazuju kako su nakon 30 dana liječenja bolesnici u svim skupinama imali blago povišen kardiovaskularni rizik.

Nakon 180 dana, kardiovaskularni rizik je najviše je rastao kod bolesnika koji su uzimali kodein(relativan rizik 1.62 u usporedbi s bolesnicima koji su uzimali hidrokodon)

Bolesnici koji su uziomali oksikodon , propoksifen i tramadol također su imali signifikantan porast kardiovaskularnog rizika nakon 180 dana u usporedbi s onima koji su uzimali hidrokodon.

Ukupni je mortalitet kod bolesnika koji su uzimali kodein i oksikodon nakon 30 dana bio dvostruko veći nego li kod bolesnika koji su uzimali hidrokodon.

 Autori studije su naglasili potrebu reevaluacije upotrebe kodeina u kliničkoj praksi.