x
x

Promjene spavanja povećaju glad i konzumaciju hrane

  11.11.2012.

Prema rezultatima istraživanja, duljina sna i postotak ukupnog sna provedenog u različitim fazama spavanja povezani su sa usporenjem metabolizma, povećanjem gladi te porastom unosa kalorija – posebice podrijetlom iz masti i ugljikohidrata.

Promjene spavanja povećaju glad i konzumaciju hrane

U randomiziranoj crossover studiji sudjelovalo je 27 zdravih odraslih osoba u dobi između 30 i 45 godina koje su u dva navrata bile na šestodnevnom promatranju. Istraživači su pratili fazu „uobičajenog sna" tijekom koje je sudionicima dozvoljeno 9-satno spavanje, te fazu "kratkog sna" tijekom koje je sudionicima dozvoljeno 4-satno spavanje. Između svake faze osiguran je period od 4 tjedna kako bi se osigurao potpuni oporavak od faze „kratkog sna" te kako bi se osiguralo praćenje žena uvijek u istom razdoblju menstrualnog ciklusa.

Količina vremena provedena u svakoj fazi spavanja utvrđivani su i izražavani u minutama i kao postotak ukupnog vremena spavanja.

Istraživači su uspoređivali „arhitekturu sna" u uvjetima uobičajenog i kratkog sna, te analizirali njihovu vezu sa metabolizmom u stanju mirovanja (RMR), unosom hrane te ocjenom apetita i sitosti.

Rezultati su pokazali kako su duljina sna i postotak ukupnog sna provedenog u različitim fazama spavanja povezani sa usporenjem metabolizma, povećanjem gladi te porastom unosa kalorija - posebice podrijetlom iz masti i ugljikohidrata.


www.vitamini.hr