x
x

Uspješan oporavak srčanih oštećenja adultnim matičnim stanicama

  19.08.2011.

Sudeći prema istraživanju objavljenom u Circulation Research - Journal of the American Heart Association, istraživači su po prvi puta pokazali kako su matične stanice ubrizgane u prošireno srce smanjile veličinu srca, smanjile ožiljkasto tkivo i poboljšale funkciju oštećenih područja srca.

Uspješan oporavak srčanih oštećenja adultnim matičnim stanicama

Ovo istraživanje je u ranoj fazi, ali rezultati su obećavajući za više od pet milijuna Amerikanaca koji imaju hipertrofiju srca zbog oštećenja nakon srčanog udara. Pogođeni pacijenti mogu doživjeti preranu smrt, biti onesposobljeni i iskusiti česte hospitalizacije.

Prema prof.dr. Joshui M. Hareu, glavnom autoru studije i ravnatelju Interdisciplinarnog instituta matičnih stanica, Medicinskog fakulteta Sveučilišta Miami u Miamiju (Florida), opcije liječenja su ograničene na cjeloživotno uzimanje lijekova i velike medicinske intervencije, kao što je transplantacija srca.

Koristeći katetere, znanstvenici su ubrizgali matične stanice punktirane iz vlastite koštane srži pacijenata u srca osam muškaraca (prosječna dob 57 godina), s kronično povećanim srcem slabe funkcije.

"Injekcije su isprva poboljšale funkciju u oštećenim područjima srca, a zatim dovele do smanjenja veličine srca. To je bilo u korelaciji sa smanjenjem veličine ožiljka. Učinak je do godinu dana od injiciranja, što je puno trajanje studije", rekao je Hare.

Naime istraživači su otkrili sljedeće: Veličina srca smanjila se u prosjeku 15-20%, što je oko tri puta više nego je to moguće s trenutnom medikamentnom terapijom.

Ožiljkasto tkivo smanjilo se u prosjeku za 18.3%. Došlo je do dramatičnog poboljšanja funkcije, te kontrakcije određenih srčanih područja koja su oštećena.

"Ova terapija poboljšala je čak i stare srčane ozljede", rekao je Hare. "Neki od pacijenata imali su oštećenja srca od srčanih udara starih 11 godina ."

Istraživači su koristili dvije različite vrste matičnih stanica koštane srži u svojoj studiji - mononuklearne i mezenhimalne matične stanice. Studiji je manjkala moć razlučivanja djeluje li jedan tip stanica bolje od drugih. Svi pacijenti u studiji imali su koristi od terapije i tolerirali injekcije bez ozbiljnih štetnih događaja.

Hareova studija procjenjuje učinak injekcije matičnih stanica drukčije od ostalih post-infarktnih studija liječenja matičnim stanicama. Njegov tim mjerio je kontraktilnost, veličinu ožiljka i strukturne promjene u srcu.

"Studije terapije stanicama koštane srži za ishemijske bolesti srca u životinja pokazale su poboljšanje ejekcijske frakcije (količina krvi koju srce može ispumpati). Međutim, ovo mjerenje nije pouzdano prevedeno na rane faze istraživanja u ljudi", rekao je Hare. "Ejekcijska frakcija možda nije najbolji način mjerenja uspješnosti terapije matičnim stanicama na ljudskom srcu."

Hare je također rekao kako njihove spoznaje ukazuju da rezultat ove terapije može biti poboljšana kvaliteta života pacijenata jer srce je normalnije veličine i bolje funkcionira. "Ali, tek imamo dokazati kliničku korist - to je tek eksperimentalna terapija u fazi I studije. Ovi rezultati podržavaju daljnja klinička ispitivanja i daju nadu kako možemo pomoći ljudima s hipertrofijom srca."

Izvornik: ascrnetwork.com
Preveo: Slaven Falamić, mr.pharm.