x
x

Razina troponina I i fibrilacija atrija

  Dr. sc. Ivana Jurin, dr. med. specijalist internist, kardiolog

  25.02.2011.

Razina troponina I povezana je s velikim kardiovaskularnim incidentima (MACE) kod bolesnika s fibrilacijom atrija.

Razina troponina I i fibrilacija atrija

Bolesnici koji imaju blago povišen troponin I prilikom hospitalizacije zbog fibrilacije atrija (FA) mogu imati veću incidenciju velikih kardiovaskularnih incidenata (MACE), sugeriraju rezultati studije.

Doista, i malo povećanje razine troponina I povezano je s dvostruko većim povećanjem rizika za MACE (smrt, infarkt miokarda [MI ], ili revaskularizacija) u bolesnika s FA.

Ewout van den Bos i kolege u studiju su uključili 407 bolesnika s prosječnom dobi od 71 godina, koji su primljeni u bolnicu zbog FA. Na prijemu, 20% ovih pacijenata je imalo manji porast troponina I (troponin I 0,15 do 0,65 ng / ml), a 19% je imalo pozitivan troponina I (troponin I ≥ 0,65 ng / ml).

Tijekom perioda praćenja od 688 dana, 25% svih bolesnika je umrlo od bilo kojeg uzroka i 32% bolesnika imalo je MACE.

Bolesnici s pozitivnim razinama troponina I imali su 3,77 puta povećan rizik od smrti, a 5,70 povećanje rizika za MACE u usporedbi s onima koji nisu imali porasta troponina.

Iako je nesiguran mehanizam kojim fibrilacija atrija mogla dovesti do porasta troponina I, Van den Bos i kolege pretpostavljaju kako brzi odgovor ventrikla , koji se često javlja sekundarno na AF, može uzrokovati ishemiju koja je sekundarna povećanoj potražnji miokarda. To može potaknuti porast troponina, što je biljeg srčane ozljede.