x
x

Razina troponina I i fibrilacija atrija

  Dr. sc. Ivana Jurin, dr. med. specijalist internist, kardiolog

  25.02.2011.

Razina troponina I povezana je s velikim kardiovaskularnim incidentima (MACE) kod bolesnika s fibrilacijom atrija.

Razina troponina I i fibrilacija atrija

Bolesnici koji imaju blago povišen troponin I prilikom hospitalizacije zbog fibrilacije atrija (FA) mogu imati veću incidenciju velikih kardiovaskularnih incidenata (MACE), sugeriraju rezultati studije.

Doista, i malo povećanje razine troponina I povezano je s dvostruko većim povećanjem rizika za MACE (smrt, infarkt miokarda [MI ], ili revaskularizacija) u bolesnika s FA.

Ewout van den Bos i kolege u studiju su uključili 407 bolesnika s prosječnom dobi od 71 godina, koji su primljeni u bolnicu zbog FA. Na prijemu, 20% ovih pacijenata je imalo manji porast troponina I (troponin I 0,15 do 0,65 ng / ml), a 19% je imalo pozitivan troponina I (troponin I ≥ 0,65 ng / ml).

Tijekom perioda praćenja od 688 dana, 25% svih bolesnika je umrlo od bilo kojeg uzroka i 32% bolesnika imalo je MACE.

Bolesnici s pozitivnim razinama troponina I imali su 3,77 puta povećan rizik od smrti, a 5,70 povećanje rizika za MACE u usporedbi s onima koji nisu imali porasta troponina.

Iako je nesiguran mehanizam kojim fibrilacija atrija mogla dovesti do porasta troponina I, Van den Bos i kolege pretpostavljaju kako brzi odgovor ventrikla , koji se često javlja sekundarno na AF, može uzrokovati ishemiju koja je sekundarna povećanoj potražnji miokarda. To može potaknuti porast troponina, što je biljeg srčane ozljede.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Zipantola PROTECTAndol PROOlfen gel
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: