x
x

Dobar san važan je za zdravo srce

  Dr. sc. Ivana Jurin, dr. med. specijalist internist, kardiolog

  29.04.2011.

Nizozemski su znanstvenici otkrili kako srcu više šteti umor nakon nedovoljno prospavane noći od same neprospavane noći. Svoja zapažanja prezentirali su na kongresu EuroPRevent koji se održao u Ženevi.

Dobar san važan je za zdravo srce

Naime, kratko vrijeme sna povezano je sa 65% većim rizikom za kardiovaskularne bolesti te sa čak 85% većim rizikom za koronarnu bolest.

Manje od sedam sati sna po noći čini se povećava ukupni kardiovaskularni rizik, no pokazalo se kako je važnija kvaliteta samog sna.

Znanstvenici su analizirali MORGEN studiju u kojoj je sudjelovalo 20432 muškaraca i žena u dobi između 20 i 65 godina koji u anamnezi nisu imali kardiovaskularnu bolest.

Tijekom 10 do 15 godina praćenja, pojedinci koji su spavali dulje imali su manju stopu ukupnog kardiovaskularnog mortaliteta kao i incidenciju koronarne bolesti.European Association for Cardiovascular Prevention & Rehabilitation
Source reference:
Hoevenaar-Blom MP, et al "Short and long sleep duration in relation to 10-year cardiovascular disease incidence: The MORGEN Study" EuroPRevent 2011; Abstract 351

VEZANI SADRŽAJ > <