x
x

Iznenađujući učinak melatonina

  30.08.2017.

U mladih zdravih muškaraca uzimanje melatonim može dovesti do povećane reaktivne agresije u trenutcima izazivanja snažnih emocija, istraženo je u eksperimentu objavljenom u časopisu Psychopharmacology

Iznenađujući učinak melatonina

Melatonin je hormon koji se oslobađa noću, a vrlo često se koristi kao suplement u rješavanju nesanice i u uklanjanju simptoma kod migrene. Ima podataka da melatonin pomaže i poboljšavanju paimćenja i u socijalnoj interakciji.

Istraživači iz Kine ispitali su učinak 5 mg melatonina u usporedbi s placebom u izazivanju agresivne reakcije na provokaciju. U istraživanje je uključeno 64 zdrava mlada muškarca, srednje dobi od 21 godinu koji su imali normalan ritam budnosti i spavanja, nisu imali psihičkih poremećaja i nisu koristili nikakve lijekove ili supstance.

Napravljen je pokus u kojem su sudionici popunili upitnik o pospanosti, emocionalnom stanju, agresivnosti i impulzivnosti te cirkadijarnom ritmu, te su uvršteni u ispitivanu ili kontrolu grupu i koristili ili placebo ili melatonin. Ispitanici su izazivani jakom bukom, koliko mogu podnijeti buku i novčani gubitak. Sudionici su mogli izabrati kazne za jako provocirajuće protivnike. Značajno više osoba koje su primale melatonim su izabrale visoke kazne u ovom kliničkom istraživanju (57% vs. 42%).

Međutim, ovaj učinak nije zabilježen u normalnim životnim okolnostima. Sigurno kliničare treba upozoriti na mogućnost javljanja ovakve agresije kod razdražljivih i agresivnih pojedinaca koji uzimaju melatonin, tako da kod tih osoba treba savjetovati prekid uzimanja melatonina.