x
x

Nedostatak sna oštećuje mozak

  14.10.2011.

Novo istraživanje pokazalo je da nedostatak sna tijekom adolescencije može ostaviti trajne posljedice na veze između živčanih stanica u mozgu.

Nedostatak sna oštećuje mozak

Znanstvenici sa sveučilišta Wisconsin-Madison u SAD-u proveli su niz testova na mladim miševima koji su bili podijeljeni u različite skupine. U jednoj skupini bili su miševi koji su svakodnevno bili budni osam do deset sati, u drugoj su bili miševi kojima je bili dopušteno da spavaju koliko žele, dok su u trećoj skupini bili miševi koji su bili prisiljeni da ostanu budni.

Znanstvenici su otkrili da životinje koje nisu dovoljno spavale imaju nepravilnosti u stvaranju i korištenju sinapsi, veza između živčanih stanica u mozgu.

Rezultati ovog zanimljivog istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu „Nature Neuroscience" i mogli bi imati važne implikacije, budući da mnogi adolescenti ne spavaju dovoljno.

Dr. Chiara Cirelli, docentica na katedri za psihijatriju koja se nalazi u sklopu spomenutog sveučilišta, rekla je: „Jedan od problema na koji upozorava naše istraživanje je da nedostatak sna u adolescenciji, osobito kronični, može imati trajne posljedice na stvaranje veza u mozgu."

Dodala je kako još nije poznato da li su te promjene dobroćudne, trenutne i reverzibilne, ili, da li imaju trajne posljedice na funkcioniranje mozga.

Stručnjaci upozoravaju da bi šesnaestogodišnjaci trebali otprilike osam i pol sati sna svake noći.

Lovro Lamot, dr. med.


VEZANI SADRŽAJ > <