x
x

Medicus: Izabrana poglavlja iz urologije

  10.09.2015.

Novi broj Medicusa donosi teme iz urologije s naglaskom na muško zdravlje ali obuhvaća i smjernice u liječenju inkontinencije i u žena i u muškaraca.

Medicus: Izabrana poglavlja iz urologije
Inkontinencija, pogotovo u muškoj populaciji je nepravedno dugo zanemarivan problem. Vjerojatno dio problema leži i u bolesnicima koji iz više razloga nisu skloni razgovarati o problemu niti se javiti liječniku.

Kroz tri članka obrađena je tema iz područja inkontinencije muškaraca i žena. Ovi članci su rezultat višegodišnje uspješne suradnje Hrvatskog urološkog društva i Hrvatskog društva za ginekološku urologiju. Tako u jednom članku imamo prikaz smjernica za liječenje inkontinencije u žena, drugi članak je prikaz smjernica za liječenje inkontinencije u muškaraca i na kraju treći članak pruža prikaz konzervativnog pristupa liječenju inkontinencije. Inkontinencija, pogotovo u muškoj populaciji je nepravedno dugo zanemarivan problem. Vjerojatno dio problema leži i u bolesnicima koji iz više razloga nisu skloni razgovarati o problemu niti se javiti liječniku. Dodatno je tema važna i zbog sve većeg broja uspješno liječenih bolesnika od raka prostate gdje kod pojedinih bolesnika zaostaju problemi u vidu tegoba mokrenja, nakon kirurškog ili radioterapijskog liječenja.

Kad govorimo o raku prostate važno je spomenuti da je rak prostate drugi najčešći malignitet muškaraca u Republici Hrvatskoj. Stoga, nam jedan članak pruža prikaz epidemiologije, dijagnostike i liječenja raka prostate. Tema raka prostate proteže se i na tekst o primjeni prostata specifičnog antigena. U radu su obrađene kontroverze oko opsežne primjene ovog tumorskog markera za kojeg možemo reći kako je uveo velike promjene u dijagnostiku i liječenje raka prostate.

Tema onkologije proteže se i na članke o raku bubrega kao i raku mokraćnog mjehura. Uvijek aktualno pitanje značaja i obrade mikrohematurije zasluženo je dobilo svoj članak.

Tekst o dijelu rezultata Ankete o BPH provedenoj na našim bolesnicima plod je uspješne suradnje Hrvatskog urološkog društva i kompanije Pliva Hrvatska d.o.o. Naravno ovog ne bi bilo bez sudjelovanja i posvećenosti provođenju ankete 50 urologa.

Dodatno su obrađene još tri zanimljive teme: upale prostate i infekcije urotrakta, erektilna disfunkcija te minimalno invazivni zahvati u urologiji.

Članci su namijenjeni liječnicima obiteljske medicine, liječnicima na specijalizaciji i specijalistima urologije, liječnicima drugih specijalnosti koji se u svom svakodnevnom radu susreću s ovim bolesnicima, a svakako može poslužiti i edukaciji studenata i svih zdravstvenih radnika.

Medicus možete dobiti od naših stručnih suradnika.

VEZANI SADRŽAJ > <