x
x

Racionalizacija probira na karcinom prostate

  Klara Čičić, dr. med.

  24.07.2015.

Vrlo mali broj muškaraca s početnim razinama PSA od 1 ng/mL ili manjim kasnije razvije klinički značajan karcinom prostate, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu The Journal of Urology.

Racionalizacija probira na karcinom prostate

Ukoliko je početna razina prostata specifičnog antigena (PSA) od 0.1 to 1.0 ng/mL, probir bi se mogao obavljati čak svakih 10 godina, zaključuju autori američke kohortne studije. Naime, muškarci s razinom PSA nižom od 1.0 ng/ml imali su desetogodišnji rizik za karcinom prostate samo 3,4%, a od otkrivenih karcinoma 90% su bili niskorizični.

Gotovo 3000 zdravih muškaraca prosječne starosti 58 godina uključeno je u studiju, a svake jednu do dvije godine mjerena im je vrijednost PSA. Nakon prosječnog vremena praćenja od 7 i pol godina oboljelo je 298 muškaraca.

Muškarci koji su u početku istraživanja imali najniže vrijednosti PSA (0.1 do 1.0 ng/mL) imali su značajno smanjeni rizik za karcinom prostate tijekom praćenja. Muškarci s PSA od 3 do 10 ng/mL imali su rizik od karcinoma prostate 39%.

Autori predlažu da se muškarcima koji inicijalno imaju PSA manji od 1,0 ng/ml rjeđe kontrolira PSA, primjerice svakih 10 godina.

Učestalost probira na karcinom prostate pomoću PSA dugo je predmet rasprava. Predloženi pristup probiru značajno bi smanjio troškove probira i problem predijagnosticiranja.