x
x

Prednosti kirurškog liječenja karcinoma prostate u odnosu na zračenje

  Klara Čičić, dr. med.

  11.03.2014.

Kirurško liječenje karcinoma prostate koji nije metastazirao dovodi do većeg preživljenja u odnosu na radiološko liječenje, pokazala je velika opservacijska studija objavljena u časopisu British Medical Journal. Mlađi muškarci i oni s manje komorbiditeta s lokaliziranim karcinomom prostate umjerenog do visokog rizika mogli bi imati veću korist od kirurškog liječenja.

Prednosti kirurškog liječenja karcinoma prostate u odnosu na zračenje
Većina muškaraca s niskorizičnim karcinomom prostate u petnaestogodišnjem razdoblju praćenja nije umrla od karcinoma prostate.

U petnaestogodišnjem istraživanju u Švedskoj je sudjelovalo 34.515 muškaraca oboljelih od karcinoma prostate, njih 21.533 liječeno je kirurški, a 12.982 radioterapijom.  Među pacijentima s nemetastatskim karcinomom prostate, skupina liječena radikalnom prostatektomijom imala je bolje preživljenje od skupine liječene samo zračenjem. No, razlike u preživljenju u odnosu na vrstu liječenja među pacijentima s metastatskim oblikom bolesti - nije bilo. Analize po skupinama ukazuju na veću korist operacijskog liječenja među mlađim i zdravijim muškarcima. Čini se da je smrtnost zbog drugih uzroka  veća u muškaraca s nemetastatskim karcinomom liječenih zračenjem, no takva se povezanost nije našla u muškaraca s metastatskim oblikom bolesti. Studija je također pokazala kako većina muškaraca s niskorizičnim karcinomom prostate u petnaestogodišnjem razdoblju praćenja nije umrla od karcinoma prostate.

Karcinom prostate na drugom je mjestu uzroka smrti od karcinoma u muškaraca u razvijenom zemljama. U više od 90% slučajeva karcinom je lokaliziran. Radikalna prostatektomija je kirurški oblik liječenja klinički lokaliziranog raka prostate.

VEZANI SADRŽAJ > <