x
x

Praćenje onkoloških bolesnika - rak bubrega, mjehura, prostate i testisa

  12.10.2016.

Preporuke za praćenje onkoloških bolesnika uglavnom se zasnivaju na stručnim mišljenjima pojedinih onkoloških centara ili specijalista, a Hrvatsko društvo za internističku onkologiju (HDIO) svojim preporukama želi standardizirati i racionalizirati dijagnostičke postupke u praćenju onkoloških bolesnika. Preporuke su objavljene u Liječničkom vjesniku.

Praćenje onkoloških bolesnika - rak bubrega, mjehura, prostate i testisa

Liječenje onkoloških bolesnika mora se temeljiti na multidisciplinarnom pristupu, a provodi se u specijaliziranim onkološkim centrima. Nakon završetka specifičnog onkološkog liječenja daljnje praćenje uglavnom provode onkolozi, ali je uloga liječnika primarne zdravstvene zaštite (PZZ) sve važnija i potrebno ju je jasno definirati.

Trenutačno se većina preporuka za praćenje ne temelji na prospektivnim studijama, već se zasniva na stručnim mišljenjima pojedinih onkoloških centara ili specijalista. Hrvatsko društvo za internističku onkologiju (HDIO) ovim preporukama želi standardizirati i racionalizirati dijagnostičke postupke u praćenju onkoloških bolesnika nakon završetka primarnog liječenja, u bolesnika s ­rakom bubrega, rakom mokraćnog mjehura, rakom prostate i rakom testisa.

Milena Gnjidić, Željko Vojnović, Mislav Čonkaš, Filip Grubišić Čabo, Borislav Belev, Anuška Budisavljević, Ivan Gilja, Natalija Dedić Plavetić, Robert Šeparović, Damir Vrbanec

VEZANI SADRŽAJ > <