x
x

Isprekidan san i rizik za razvoj moždanog udara

  David Čičić, dr. med.

  20.01.2016.

Isprekidan san u starijih osoba povezan je s razvojem arterioskleroze i subkortikalnih moždanih udara, zaključak je istraživanja objavljenog u časopisu Stroke.

Isprekidan san i rizik za razvoj moždanog udara
Nadgledanje i analiza sna može pomoći u identificiranju starijih osoba pod rizikom za razvoj moždanog udara, ali su potrebna i dodatna istraživanja koja će razjasniti je li oštećenje krvnih žila posljedica ili uzrok fragmentacije sna.

Prema rezultatima istraživanja, povećana fragmentacija sna je bila povezana s 27% većom vjerojatnošću razvoja težeg stupnja arterioskleroze. Za svaka dva dodatna prekida po satu sna, rizik za razvoj vidljivih znakova nedostatka kisika u mozgu bio je 30% veći. Ova povezanost se pokazala neovisnom o poznatim kardiovaskularnim rizičnim čimbenicima i bolestima.

Istraživački tim je prilikom obdukcije analizirao mozgove 315 osoba, prosječne dobi 90 godina, među kojima je bilo 70% žena. Sudionici istraživanja su tijekom barem tjedan dana podvrgnuti kontinuiranom promatranju aktivnosti, a kvantificirana je kvaliteta sna i cirkadijani ritam. Analiziran je odnos između fragmentacije sna i težine arterioskleroze, ateroskleroze, cerebralne amiloidne angiopatije i broja makroskopskih i mikroskopskih moždanih udara. Ukupno 29% bolesnika je razvilo moždani udar, dok je njih 61% imalo znakove umjerenog do teškog oštećenja moždanih krvnih žila.

Ovi rezultati sugeriraju da bi nadgledanje i analiza sna pomogla identificirati starije osobe pod rizikom za razvoj moždanog udara, ali su potrebna i dodatna istraživanja koja će razjasniti je li oštećenje krvnih žila posljedica ili uzrok fragmentacije sna.