x
x

Mediteranska dijeta smanjuje incidenciju šećerne bolesti za 50%

  Maja Strineka, dr. med.

  24.01.2011.

Korištenje mediteranske prehrane među nedijabetičarima s visokim kardiovaskularnim rizikom prepolovljuje učestalost novih slučajeva dijabetesa kroz četiri godine u usporedbi s dijetom s malo masti.

Mediteranska dijeta smanjuje incidenciju šećerne bolesti za 50%

Ova podstudija PREDIMED multicentrične studije provedena je u jednom španjolskom centru. Uključeno je 418 ispitanika nedijabetičara u dobi od 55 do 80 godina, koji su randomizirani na dijetu s malo masti (kontrolna skupina) ili jednu od dvije mediteranske dijete - s dodatkom ili bez djevičanskog maslinovog ulja (1 l / tjedan) ili orašastih plodova (30 g / dan). Glavne komponente tradicionalne mediteranske prehrane, koje su preporučene u ovom radu, su: obilna upotreba maslinovog ulja za kuhanje, povećana konzumacija voća, povrća, mahunarki te ribe, smanjenje ukupne potrošnje mesa, preporučeno bijelo meso umjesto crvenog i prerađenog mesa.

Preporuča se priprema domaćeg umaka od rajčice, češnjaka, luka i začini s maslinovim uljem kao priloga jelima, izbjegavanje maslaca, vrhnja, slatkiša. Od alkoholnih je pića preporučeno crveno vino.

Nakon praćenja od 4 godine incidencije dijabetesa iznosila je 10.1%, 11% i 17,9% u grupama na maslinovom ulju, na orašastim plodovima i u kontrolnoj grupi. Kada se grupe na mediteranskoj prehrani gledaju zajedno, incidencija je dijabetesa smanjena za 52%.

Budući da ispitanici nisu značajnije izgubili na težini autori objašnjavaju ovaj učinak time što jednostruko zasićene masne kiseline koje se mogu naći u maslinovom ulju i orašidima manje pridonose smanjenju inzulinske rezistencije. Sastojci mediteranske dijete bogati su antioksidansima, sa važnim protuupalnim učinkom.

VEZANI SADRŽAJ > <