x
x

Mediteranska prehrana održava zdravlje debelog crijeva

  14.08.2017.

Prema novom istraživanju, prehrana bogata ribom i voćem, a siromašna gaziranim pićima poboljšava zdravlje debelog crijeva.

Mediteranska prehrana održava zdravlje debelog crijeva
Ako se u prehranu uvede velika količina ribe i voća, a smanji unos gaziranih pića, ovaj se rizik smanjuje za čak 86%.

Karcinom debelog crijeva razvija se iz polipa koji nastaju kao posljedica nepravilne prehrane, a osobito one koja uključuje unos male količine vlakana, a prevelike količine crvenog mesa, alkohola i visokokalorične hrane. 

Znanstvenicima je već odavno poznato da mediteranska prehrana pozitivno utječe na zdravlje, no odlučili su istražiti koje promjene u prehrani najviše dovode do smanjenja rizika od karcinoma debelog crijeva. 

U istraživanju je 808 osoba ispunilo upitnik o prehrambenim navikama te su na njima provedeni testovi probira i kolonoskopija kako bi se utvrdili detalji njihove svakodnevne prehrane i rizik od karcinoma debelog crijeva. 

Kod osoba koje se nisu hranile mediteranskom prehranom pronađeni su uznapredovali polipi, što nije bio slučaj kod osoba koje su u svoju prehranu uključile barem dvije do tri komponente ove prehrane. 

Znanstvenici su zaključili da se unosom svake od komponenata mediteranske prehrane smanjuje rizik od lezija i polipa u debelom crijevu za 30%. Ako se u prehranu uvede velika količina ribe i voća, a smanji unos gaziranih pića, ovaj se rizik smanjuje za čak 86%. 

ESMO 19th Congress on Gastrointestinal Cancer 

Izvor: www.vitamini.hr

VEZANI SADRŽAJ > <