x
x

Mediteranska prehrana pozitivno utječe na mozak

  20.09.2013.

Pregledom 24 studije znanstvenici s The University of Exeter Medical School proučavali su utjecaj mediteranske prehrane na mozak te na rizik od kognitivnog propadanja.

Mediteranska prehrana pozitivno utječe na mozak
Studija je pokazala da je prehrana slična mediteranskoj povezana s boljom kognitivnom funkcijom, manjim stopama kognitivnog propadanja te manjim rizikom od Alzheimerove bolesti.

Naime, analizirano je 11 studija koji su zadovoljavale sve uvjete studije, 11 opservacijskih i 1 randomizirana, kontrolna studija te su rezultati objavljeni u časopisu Epidemiology. Studija je pokazala da je prehrana slična mediteranskoj povezana s boljom kognitivnom funkcijom, manjim stopama kognitivnog propadanja te manjim rizikom od Alzheimerove bolesti.

Pozitivni učinci mediteranske prehrane pripisuju se visokim unosom voća, povrća, žitarica, ekstra djevičanskog maslinovog ulja te umjerenim unosom mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda i crnog vina. Nadalje, spomenuta prehrana je bogata antioksidansima koje se povezuju uz blagotvorne učinke na ljudsko zdravlje.

Potrebni su dodatni dokazi o utjecaja mediteranske prehrane na blagi kognitivni poremećaj te time i utjecaj na pojavu demencije.

www.vitamini.hr

 

VEZANI SADRŽAJ > <