x
x

Dijagnostika, liječenje i rehabilitacija starijih osoba nakon moždanog udara

  Manuela Maltarić, dipl. ing.

  21.03.2014.

Moždani udar je treći najčešći uzrok smrtnosti u razvijenim zemljama i glavni uzrok trajnog invaliditeta u odraslih te česti uzrok demencije, istaknuto je na 190. gerontološkoj tribini, održanoj 18. ožujak 2014. godine. Predavanje, Nove spoznaje u prevenciji, dijagnostici, liječenju i rehabilitaciji moždanog udara u starijih osoba, održala je akademkinja Vida Demarin.

Dijagnostika, liječenje i rehabilitacija starijih osoba nakon moždanog udara
Moždani udar je preventabilan, postoje mjere kako se zaštiti od ove brzo rastuće bolesti kojoj se predviđa u sljedećem desetljeću porast smrtnosti za 12%, globalno i za 20% u nerazvijenim zemljama.

Prim. dr. sc. Spomenka Tomek-Roksandić upravo je i potvrdila ovu činjenicu gdje je u popisnoj 2001. godini broj invalidnih osoba u Hrvatskoj iznosio N=42.9421, dok je 2011. godine N=75.9908, a najčešći uzrok invalidnosti upravo je bolest.

Najveći udio uzroka hospitalizacije od cerebrovaskularnih bolesti upravo je cerebralni inzult (I63) s čak 75% slučajeva kod starijih osoba, pa je ishod bolesnika pod značajnim utjecajem komplikacija nastalih nakon inzulta.

Akademkinja Vida Demarin istaknula je specifičnosti liječenja gerijatrijskog bolesnika oboljelog od moždanog inzulta. Obzirom da je moždani inzult preventabilan, postoje mjere kako se zaštiti od ove brzo rastuće bolesti kojoj se predviđa u sljedećem desetljeću porast smrtnosti za 12% (globalno) i za 20% u nerazvijenim zemljama. Mediteranska prehrana, fizička aktivnost, nepušenje, te liječenje bolesti koje su čimbenici rizika (fibrilacija atrija, hipertenzija, dijabetes, hiperlipidemija) pomažu u primarnoj prevenciji od moždanog udara. Gromoglasnim pljeskom ispraćena je Akademkinja Vida Demarin.

Na značajnosti 190. Gerontološke tribine pridonio je ugledni Prof. dr. sc. Boško Barac koji je još 19. veljače 1985. godine održao predavanje na prvoj Gerontološkoj tribini na temu „Cerebrovaskularne bolesti u starijoj dobi“.