x
x

Nuspojave antidepresiva

  12.11.2013.

Kada je riječ o nuspojavama antidepresiva, posebno je važna edukacija bolesnika, razgovor i liječnikovo upozorenje o mogućnosti razvoja nuspojava, njihovom značenju i ulozi u terapijskom procesu, kao i njihovom utjecaju na suradljivost i kvalitetu života bolesnika

Nuspojave antidepresiva
Racionalna psihofarmakoterapija uključuje racionalne kombinacije lijekova koji imaju sinergistički terapijski učinak, smanjuju izraženost i broj nepoželjnih nuspojava, pokrivaju sve aspekte kliničke slike i dovode do brzog poboljšanja i zadovoljavajuće remisije.

Depresivni poremećaj predstavlja jednu od najjačih duševnih patnja. Osoba koja boluje od depresije duboko pati, sve njezine funkcije su promijenjene, ništa je ne veseli i nerijetko je suicidalna.

Racionalna psihofarmakoterapija uključuje racionalne kombinacije lijekova koji imaju sinergistički terapijski učinak, smanjuju izraženost i broj nepoželjnih nuspojava, pokrivaju sve aspekte kliničke slike i dovode do brzog poboljšanja i zadovoljavajuće remisije. Za odabir prikladnog antidepresiva, uz njegovu je učinkovitost važan i profil nuspojava koji utječe na primjenu lijeka i suradljivost bolesnika.

Upravo stoga je važno na vrijeme prepoznati nuspojave. Jednako je važno da i bolesnik bude upoznat s mogućnošću razvoja i vrstom nuspojava vezanim uz terapiju antidepresivima, kako bi ih što ranije prepoznao te potražio stručnu liječničku pomoć. Nove spoznaje o biologiji depresije, farmakogenomike i neuroplastičnosti obećavaju uskoro antidepresive s novim mehanizmima djelovanja, koji će biti još učinkovitiji i sigurniji, ali i bolje mogućnosti produbljenja spoznaja biologije depresija, što će biti osnova za nove klasifikacije depresivnih i anksioznih poremećaja.

Suzana Uzun, Oliver Kozumplik, Miro Jakovljević, Dorotea Muck-Šeler, Nela Pivac

VEZANI SADRŽAJ > <