x
x

Europski dan borbe protiv depresije, 1. listopad

  Maja Silobrčić-Radić, dr.med., specijalist epidemiolog

  01.10.2014.

Na inicijativu Europskog udruženja za borbu protiv depresije, u mjesecu listopadu obilježava se Europski dan borbe protiv depresije. Svrha ove inicijative je usmjeravanje pozornosti na rastući problem depresije i razumijevanje opterećenja koje depresija donosi u živote ljudi, kao i borba protiv stigme i diskriminacije.

Europski dan borbe protiv depresije, 1. listopad
U 2013. godini registrirano je ukupno 5.384 hospitalizacija i 149.841 dana bolničkog liječenja zbog depresivnih poremećaja. Žene su češće hospitalizirane od muškaraca, a najveći broj hospitalizacija kod oba spola u dobi je 40-59 godina.

Na inicijativu Europskog udruženja za borbu protiv depresije, u mjesecu listopadu obilježava se Europski dan borbe protiv depresije. Svrha ove inicijative je usmjeravanje pozornosti na rastući problem depresije i  razumijevanje opterećenja koje depresija donosi u živote ljudi, kao i borba protiv stigme i diskriminacije.

Ovogodišnjom kampanjom Europskog dana protiv depresije posebno se ističe utjecaj koji depresija pojedinca ima na ukupan obiteljski život. Kada član obitelji oboli od depresije mogu se narušiti obiteljski odnosi. Oboljela osoba često se povlači u sebe, pokazuje manjak interesa, može biti razdražljiva. Obitelj može osjećati strah, frustraciju, krivnju. Zbog predrasuda i stigme obitelj se može osjećati izolirano od prijatelja i zajednice. Istraživanja pokazuju da se u obiteljima koje su unaprijedile svoja znanja o problemima mentalnog zdravlja, oboljeli članovi bolje suočavaju s depresijom ili bilo kojim drugim problemom mentalnog zdravlja, više su uključeni u liječenje i poboljšana im je  kvaliteta života.

Prema procjenama opterećenja bolestima za Hrvatsku depresivni poremećaji se nalaze na 3. mjestu zdravstvenih problema s udjelom 7,5%. Depresivni poremećaji, uz poremećaje uzrokovane alkoholom, shizofreniju i reakcije na teški stres, spadaju u najčešće dijagnoze bolničkog pobola zbog mentalnih poremećaja u Hrvatskoj. U 2013. godini registrirano je ukupno 5.384 hospitalizacija i 149.841 dana bolničkog liječenja zbog depresivnih poremećaja. Žene su češće hospitalizirane od muškaraca, a najveći broj hospitalizacija kod oba spola u dobi  je 40-59 godina.

Izvor informacija: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr