x
x

Težina depresije u bolesnika s križoboljom

  27.02.2015.

Depresija teža u bolesnika s teškom križoboljom nego u onih s blagom ili srednje teškom križoboljom, objavljeno je u časopisu Acta Clinica Croatica.

Težina depresije u bolesnika s križoboljom
Umjereno teška, teška i vrlo teška depresija bila je 1,36 puta češća u skupini bolesnika s teškom križoboljom nego u skupini bolesnika s umjereno teškom križoboljom te 2,58 puta češća nego u skupini bolesnika s blagom križoboljom.

Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi učestalost depresije među bolesnicima s križoboljom, istražiti njihova sociodemografska obilježja te odnos između depresije i intenziteta boli u donjem dijelu leđa.

Istraživanje je provedeno na 99 bolesnika koji su posjetili Kliniku za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Split, 36 (36%) muškarca i 63 (64%) žene.

U 73 (74%) bolesnika utvrđen je neki stupanj depresije. Svi bolesnici s teškom križoboljom imali su neki stupanj depresije. Umjereno teška, teška i vrlo teška depresija bila je 1,36 puta češća u skupini bolesnika s teškom križoboljom nego u skupini bolesnika s umjereno teškom križoboljom te 2,58 puta češća nego u skupini bolesnika s blagom križoboljom (χ2=16,2; p=0,003).

Najčešći simptomi među bolesnicima bili su opći fizički simptomi (n=70, 71%), psihička tjeskoba (n=69, 70%) i depresivno raspoloženje (n=66, 67%). Može se zaključiti da je depresija teža u bolesnika s teškom križoboljom nego u onih s blagom ili srednje teškom križoboljom. 

Marino Marčić, Mario Mihalj, Nikolina Ivica, Irena Pintarić, Marina Titlić