x
x

Smanjenje smrtnosti starijih pacijenata boljim zbrinjavanjem depresije

  Maja Grgec, dr. med.

  17.06.2013.

Bolje zbrinjavanje depresije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti može smanjiti smrtnost među starijom populacijom, objavljeno je u časopisu BMJ –u.

Smanjenje smrtnosti starijih pacijenata boljim zbrinjavanjem depresije
Depresivni pacijenti manje brinu za svoje zdravlje i skloni su nezdravom stilu života. Boljim liječenjem depresije postiže se i bolja suradljivost u terapiji kroničnih bolesti od kojih većina starijih pacijenata boluje.

Kroz razdoblje od osam godina autori su pratili preživljenje starijih pacijenata s dijagnosticiranom depresijom u dvije skupine.

U liječenje depresije pacijenata u prvoj skupini su osim liječnika obiteljske medicine bili uključeni i socijalni radnici, psiholozi i medicinske sestre. Oni su pružali pacijentima pomoć, detaljno pratili simptome depresije kao i suradljivost u terapiji te nuspojave anitidepresiva. Liječnici pacijenata prve skupine su bili dodatno educirani o liječenju depresije.

S druge strane, u liječenje pacijenata druge, kontrolne skupine uključeni su samo liječnici obiteljske medicine koji nisu bili dodatno educirani o depresiji.

U tih pacijenata zabilježena je gotovo dvostruko veća smrtnost u odnosu na pacijente jednake dobi koji ne boluju od depresije. S druge stane, u prvoj skupini nije nađena povećana smrtnost vezana uz depresiju, a ukupna smrtnost je bila 24 % manja od one u kontrolnoj skupini.

Depresivni pacijenti manje brinu za svoje zdravlje i skloni su nezdravom stilu života, ističu autori. Boljim liječenjem depresije postiže se i bolja suradljivost u terapiji kroničnih bolesti od kojih većina starijih pacijenata boluje kao npr. visoki tlak i šećerna bolest. U depresivnih pacijenata češća je učestalost karcinoma te bolesti vezanih uz pušenje i sedetarni način života.

VEZANI SADRŽAJ > <