x
x

Uloga radiografije u djece s egzacerbacijom astme

  David Čičić, dr. med.

  15.06.2016.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu JAMA Pediatrics radiografija prsnog koša se ne bi trebala rutinski primjenjivati u otkrivanju upale puća kod mlađe djece s egzacerbacijom astme koja nisu febrilna ili hipoksična.

Uloga radiografije u djece s egzacerbacijom astme

Istraživači su proveli retrospektivnu analizu kohorte od 14.007 djece s egzacerbacijom astme kako bi identificirali moguće prediktore upale pluća. Kod jedne trećine bolesnika je učinjen rendgen prsnog koša, od čega je u tek 5,9% slučajeva radiografski potvrđena upala pluća.

Rizični čimbenici neovisno povezani s upalom pluća uključivali su dob od ≥5 godina, ženski spol, prisutnost vrućice i saturaciju kisikom manju od 90%. Na primjer, omjer šansi (odds ratio, OR) za postojanje pneumonije kod djeteta s prisutnim svim ovim čimbenicima je iznosio 7,59 u usporedbi s djetetom bez ijednog navedenog prediktora.

Autori navode da će manje od 5% djece s egzacerbacijom astme koja se javi u hitnu službu imati upalu pluća koja se može radiološki potvrditi. Unatoč tome, liječnici često provode radiološko snimanje prsnog koša zbog preklapanja kliničkih slika ova dva stanja.

U svjetlu ovih rezultata autori zaključuju da je potrebno ograničiti upotrebu radiografije prsnog koša na djecu s povišenim rizikom upale pluća – djecu u dobi od 5 godina i stariju, djecu s vrućicom i djecu s hipoksijom.