x
x

Prijevremeni porod povećava rizik od astme

  David Čičić, dr. med.

  24.03.2014.

Prijevremeno porođena djeca imaju veći rizik oboljenja od astme, tvrdi novo istraživanje objavljeno u časopisu PLOS Medicine.

Prijevremeni porod povećava rizik od astme
Rizik se pokazo podjednakim za predškolsku i školsku djecu, što pokazuje da prijevremeno rođena djeca ne prerastaju rizik.

Rezultati istraživanja pokazali su da od astme oboljeva sveukupno 13,7% prijevremeno rođene djece, u odnosu na 8,3% djece rođene u terminu. Djeca rođena prije 37 tjedana gestacijske dobi imala su skoro 50% veću vjerojatnost razvoja astme u odnosu na djecu rođenu u terminu. Rizik je bio posebno izražen, čak trostruko veći, u djece rođene prije 32. tjedna. Također se pokazalo da se rizik razvoja astme smanjuje za 6% sa svakim dodatnim tjednom trajanja gestacije, sve do 40 tjedana gestacijske dobi.

Rizik se pokazo podjednakim za predškolsku i školsku djecu, što pokazuje da prijevremeno rođena djeca ne prerastaju rizik.

Potrebna su istraživanja usmjerena razumijevanju mehanizma odgovornog za ovu povezanost, što će omogučiti i razvoj preventivnih intervencija.

Istraživači su proveli sustavni pregled literature i metaanalizu, u konačnici ukjučujući 30 istraživanja s podacima o 1.543.639 djece.

Astma je kronična bolest uzrokovana upalom dišnih putova. Dišni putovi ljudi s astmom osjetljivi su i mogu burno reagirati na razne alergene i iritanse (npr. životinjska dlaka ili dim cigarete). Tjelovježba, hladan zrak i infekcije mogu inicirati napad astme, koji ponekad mogu biti smrtonosni. Simptomi astme uključuju kašalj, osjećaj nedostatka zraka, pritisak u prsima i pojavu zvučnih respiratornih fenomena (zvižduka).

VEZANI SADRŽAJ > <