x
x

Ciljanim intervencijama do smanjenja smrtnosti uslijed velikih vrućina

  Maja Grgec, dr. med.

  14.06.2013.

Dobrom pripremom i ciljanom intervencijom može se smanjiti broj smrtnih slučajeva uzrokovanih visokim temperaturama, objavljeno je u časopisu Morbidity and Mortality Weekly Report-u (MMWR).

Ciljanim intervencijama do smanjenja smrtnosti uslijed velikih vrućina

Svake godine ljetne vrućine odnose brojne živote. Najugroženiji su stariji bolesnici kao i oni koji boluju od kroničnih bolesti. Posebno je opasno kada visoku temperaturu prati pojačana vlažnost zraka. Godišnje se u SAD-u se zabilježi oko 658 smrti uzrokovanih vrućinom s najviše slučajeva tijekom srpnja i kolovoza.

Autori članka opisali su slučaj kada je u dva tjedna u ljeto 2012. godine 32 osobe izgubilo život uslijed ekstremnih vrućina u Marylandu, Ohiju, Virginiji i Zapadnoj Virginiji. Većinom se radilo o muškarcima starijim od 65 godina koji žive sami i boluju od kardiovaskularnih bolesti ili kronične plućne bolesti. Značajnim se pokazalo i to što većina nije koristila nikakav klimatizacijski uređaj.

Usporedno sa sličnim valovima vrućine unazad dvadeset godina, smrtnost je bila manja u opisanom incidentu. Uzrok tome, smatraju autori, su ciljane intervencije koje se sastoje od posjeta starijim i socijalno izoliranijim ljudima kao i javnozdravstvena upozorenja prije naleta vala vrućine. Javnozdravstvena upozorenja sastoje se od informiranja građana kako treba izbjegavati vrućinu i hladiti prostorije u kojima se nalaze, unositi dovoljnu količinu tekućine te edukacije kako u slučaju pojave glavobolje, mučnine i vrtoglavice trebaju zatražiti liječničku pomoć.