x
x

Dječja astma i vitamin C

  11.09.2011.

Vitamin C bi mogao biti učinkovit u liječenju astme kod djece, ističe nova studija objavljena u časopisu Clinical and Translational Allergy. O tom učinku vitamina C raspravlja se još od 40-tih godina prošlog stoljeća, no saznanja iz kontroliranih istraživanja bila su proturječna.

Dječja astma i vitamin C

Sada je skupina znanstvenika analizirala učinak 0.2 grama na dan vitamina C kod 60 djece s astmom, u dobi od 7 do 10 godina. Zabilježeni učinak vitamina C disanje, točnije na forsirani ekspiracijski volumen u prvoj sekundi (FEV1), ovisio je o dobi i izloženosti plijesni ili vlažnosti. U mlađe djece u dobi od 7 do 8.2 godina bez navedene izloženosti, unos vitamina C povećao je FEV1 za 37%. Kod starije djece starosti od 8.3 do 10 godina, koja su bila izložena plijesni i vlazi najmanje godinu dana prije početka provođenja ispitivanja, vitamin C povećao je FEV1 za tek 12%.

Također, na učinak vitamina C u liječenju astme utječe i dob, ali i težina astmatičnih simptoma. Kod mlađe djece s blažim simptomima, učinak vitamina C je bio najveći, dok je znatno manji bio kod starije djece s težim simptomima.

Stoga, postoji snažan dokaz o heterogenosti učinka vitamina C na simptome astme, što nameće i potrebu za daljnjim istraživanjima.


VEZANI SADRŽAJ > <