x
x

Svjetski dan astme

  04.05.2021.

Svjetski dan astme ove se godine obilježava 4. svibnja. Tom važnom zdravstvenom problemu Svjetska zdravstvena organizacija je u suradnji s Američkim nacionalnim institutom za bolesti srca, pluća i krvi, te vodećim svjetskim pulmolozima, razvila međunarodni program GINA (engl. Global Initiative for Asthma).

Svjetski dan astme

U zbrinjavanju bolesnika s astmom osobito je važna suradnja zdravstvenih djelatnika i bolesnika te trajna edukacija i poticanje u mjerama samokontrole. Potpuna kontrola astme podrazumijeva toliku smanjenost učestalosti i težine simptoma da one ne interferiraju s normalnim životnim aktivnostima.

Međutim, istraživanja pokazuju da i dalje 50% bolesnika nema potpuno zadovoljavajuću kontrolu bolesti. Jesu li i Vaši bolesnici u toj kategoriji? Provjerite može li se postići bolja kontrola astme tzv. ACT upitnikom (engl. Asthma Control Test). Hrvatska verzija je dostupna na portalu PLIVAzdravlje, a izrađena je u suradnji s doc.dr.sc. Sanjom Grle Popović s Klinike za plućne bolesti na Jordanovcu u Zagrebu.