x
x

3 načina kako opustiti mozak prije spavanja

  26.10.2023.

Vrijeme spavanja trebalo bi biti opuštajuće, ali to je često vrijeme kada mozak postaje aktivniji. Misli mogu prolaziti kroz um. Lako je pogađati riječi koje su izgovorene i brinuti se o zadacima koji su ostali neobavljeni. Te razmišljanja mogu dovesti do lošeg sna.

3 načina kako opustiti mozak prije spavanja

Pronalaženje načina da se razbistre misli prije spavanja može pomoći da se dobro odmorite. Ovdje su 3 tehnike kardiologa klinike Mayo Stephena Kopeckyja.

Vježbajti zahvalnost. Prakticirati ritual zahvalnosti za tri stvari na kraju dana prije spavanja, preporuča dr. Kopecky. Zahvalnost povećava optimizam i, ako se prakticira redovito, smanjuje rizik od srčanog udara nakon nekoliko godina. Samo treba razmislite o stvarima na kojima se može biti zahvalan. Također ih se može zapisati u dnevnik zahvalnosti ili ih podijeliti s partnerom. Usredotočenost na zahvalnost također opušta i pomaže da se zaborav na stvari koje se tog dana nisu uspijele obaviti.

Pomnost. Ova tehnika smanjenja stresa može biti toliko jednostavna da ljudi često ne shvaćaju njezinu učinkovitost. Ideja je usmjeriti pozornost na sadašnji trenutak i otpustiti sve ostalo. To znači osvijestiti svojih 5 osjetila. Potrebno je osjetiti kako se tijelo osjeća dok tone u krevet. Osjetiti mekoću svog jastuka. Prepoznati usporavanje svog daha — i primijetiti kako zadržavanje pažnje pomaže da stresne misli odlebde.

Ako brige oko posla, obitelji ili druge brige ne daju spavati noću, treba pokušajti riješiti ih se prije spavanja. Treba odvojite vrijeme za zapisivanje briga i razmisliti o mogućim rješenjima. Na taj način imate spreman popis za sljedeći dan i možete se suočiti s njim sa svježom, odmornom perspektivom.

Izvor: Mayo Clinic