x
x

Nedostatno spavanje može poremetiti razinu kolesterola

  14.05.2016.

Poznato je da nedostatak sna može negativno utjecati na zdravlje kardiovaskularnog sustava, a novo finsko istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports, pomaže objasniti i zašto.

Nedostatno spavanje može poremetiti razinu kolesterola

Istraživanje je bilo provedeno na 21 ispitaniku koji su tijekom pet noći trebali spavati u kontroliranim uvjetima – 15 ih je smjelo spavati samo četiri sata, dok se ostalih šest moglo dobro naspavati. Uz to, obrađeni su i podaci 2 739 ispitanika koji su bili prethodno prikupljeni u dvjema finskim populacijskim istraživanjima. 

Analize uzoraka krvi svih ispitanika ukazali su na povezanost nedostatka sna sa smanjenom aktivnosti gena koji sudjeluju u regulaciji razina kolesterola, te povećanom aktivnosti gena koji su uključeni u upalni odgovor organizma. Posebno, kod ispitanika populacijskih istraživanja primijećena je i povezanost nedostatka sna s nižim razinama „dobrog“ HDL-kolesterola, a kod ispitanika petodnevnog eksperimenta povezanost nedostatka sna i viših razina „lošeg“ LDL-kolesterola. 

Stoga je zaključeno da lišavanje sna može imati znatan utjecaj na zdravlje – smatra se da već jedan tjedan prikraćenog spavanja dovodi do bitnih, nepovoljnih metaboličkih promjena.