x
x

Manjkavosti isticanje energetske vrijednosti obroka brze hrane

  10.03.2012.

Novo istraživanje otkriva da čak kad se u restoranima brze hrane istakne energetska vrijednost za pojedini meni, korisniku te informacije baš puno i ne pomažu da izabere zdravo.

Manjkavosti isticanje energetske vrijednosti obroka brze hrane

Vrlo često kalorijska je vrijednost istaknuta u platama ili obrocima namijenjenim za konzumaciju više ljudi. Takvi meniji imaju više različitih namirnica različitih kalorijskih vrijednosti pa se ne zna točno na što se pojedini broj odnosi odnosno na koju namirnicu. Ne zna se koji "dijelovi" takvog obroka imaju više, a koji manje kalorija. Također, često kod takvih menija nije istaknuto koja je kalorijska vrijednost jednog serviranja.

Isticanje energetskih vrijednosti kod pojedinačnih menija je jednostavnije za shvatiti, no kod kompleksnih menija vrlo je teško interpetirati vrijednosti za konzumaciju jedne osobe.

Stručnjaci predlažu da se kod svakog menija (pa i pojedinačnog sendviča) istakne od kojih se namirnica sastoji i koliko kalorija ima pojedina namirnica u tom jelu/meniju. Npr. meni za doručak - Jaje sa šunkom/slanina/kobasica: 350/550/750 Na taj način osoba koja konzumira takav obrok točno zna što će odlučiti pojesti s obzirom na energetsku vrijednost.

Izvor: Journal of Urban Health

VEZANI SADRŽAJ > <