x
x

40% odrasle populacije u svijetu ima povišen krvni tlak

  Jacinta Vuković, dr. med.
  Marijana Oremuš, dr.med.

  19.10.2012.

Prema novim podacima iz istraživanja pod nazivom Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE), hipertenzija uistinu predstavlja globalnu epidemiju. Rezultati istraživanja pokazuju da je svijest o bolesti vrlo niska, da, u trenutku kada bolesnici postanu svjesni svoga stanja, većina započinje liječenje, te da je kontrola bolesti vrlo loša.

40% odrasle populacije u svijetu ima povišen krvni tlak

Istraživanje čiji je cilj bio utvrditi učestalost, svijest i kontrolu hipertenzije u svijetu, jednostavnom metodom mjerenja krvnog tlaka, predstavljeno je na konferenciji Europskog kardiološkog društva (ESC) 2012. godine. U istraživanje je uključeno 153000 osoba iz 528 urbanih i ruralnih zajednica u 17 zemalja s 5 kontinenata.

Prosječna dob sudionika bila je 50,4 godine, 60% učesnika su žene, a njih 46% dolazi iz ruralnih sredina.

Prevalencija hipertenzije najniža je u zemljama s najnižim dohotkom (oko 30%), a najviša u zemljama s višim srednjim dohotkom (oko 50%). Zemlje s visokim i nižim srednjim prihodima
imaju prosječnu razinu prevalencije od oko 40%.

Rezultati pokazuju da samo 30% populacije ima optimalan krvni tlak, a za još 30% je utvrđeno da se nalaze u prehipertenzijskom rasponu. Od 40% populacije s hipertenzijom njih 46% je bilo svjesno svoga stanja, 40% ih je liječeno, no samo kod 13% bolest je bila praćena tj. kontrolirana.

U zemljama s niskim dohotkom viša stopa hipertenzije utvrđena je u urbanim sredinama u usporedbi s ruralnim područjima, no u zemljama s višim dohotkom hipertenzija je češća u ruralnim sredinama.

Muškarci češće obolijevaju od hipertenzije u zemljama s visokim i srednjim prihodima, a žene u zemljama s niskim prihodima.

Niska razina obrazovanja povezana je s povećanom učestalošću hipertenzije u zemljama s visokim i srednjim prihodima, dok u zemljama s nižim prihodima hipertenzija pogađa bolje obrazovane osobe.

Svijest, liječenje i kontrola bila je viša u urbanim nego u ruralnim sredinama, te kod žena u odnosu na muškarce.

U zemljama s niskim dohotkom uporaba kombinacija antihipertenziva je vrlo niska sa samo 14%, a istraživači zaključuju kako su potrebni bolji načini probira i povećanje uporabe kombinacijske terapije u liječenju.

VEZANI SADRŽAJ > <