x
x

Zeleni i crni čaj za sprječavanje srčano-žilnih bolesti

  29.06.2014.

Do danas manji broj uključenih istraživanja ukazuju na neke pozitivne učinke zelenog i crnog čaja na krvni tlak i razinu lipida u krvi, ali su potrebna dulja istraživanja s manjim rizikom pristranosti da bi se ti rezultati potvrdili, objavljano je u Cochraneovom sustavnom pregledu.

Zeleni i crni čaj za sprječavanje srčano-žilnih bolesti
Rezultati su pokazali da crni i zeleni čaj imaju blagotvorni učinak na razinu lipida u krvi i na krvni tlak, ali ovi su rezultati dobiveni u manjem broju ispitivanja koji su bili granično pristrani.

Kardiovaskularne bolesti (KVB), odnosno srčano-žilne bolesti, veliki su teret za javno zdravstvo u cijelom svijetu. Smatra se kako se rizik od KVB može smanjiti djelovanjem na niz čimbenika rizika, poput promjene načina prehrane, a u što se ubraja i konzumacija čaja. U ovom Cochrane sustavnom pregledu istražena je učinkovitost zelenog i crnog čaja te ekstrakata zelenog i crnog čaja u zdravih odraslih osoba i onih koji su pod rizikom od KVB. Autori su pronašli jedanaest randomiziranih kliničkih pokusa, od kojih su četiri proučavala uporabu crnog, a sedam uporabu zelenog čaja. Studije su se razlikovale u dozi i načinu primjene čaja (piće, tablete ili kapsule), a istraživanja su trajala od tri do šest mjeseci. U pet od jedanaest uključenih istraživanja zabilježene su neželjeni događaji. U njih su autori uključili dijagnozu raka prostate, hospitalizaciju zbog gripe, apendicitisa i ablacije mrežnice; ali ti događaji najvjerojatnije nisu povezani s uporabom čaja.

Rezultati su pokazali da crni i zeleni čaj imaju blagotvorni učinak na razinu lipida u krvi i na krvni tlak, ali ovi su rezultati dobiveni u manjem broju ispitivanja koji su bili granično pristrani. Analiza uporabe obe vrste čaja pokazuje blagotvorne učinke čaja na razine LDL-kolesterola i krvnog tlaka, ali istraživanja koja ovo potvrđuju su imala visok rizik od pristranosti. Do danas manji broj uključenih istraživanja ukazuju na neke pozitivne učinke zelenog i crnog čaja na krvni tlak i razinu lipida u krvi te su potrebna dulja istraživanja s manjim rizikom pristranosti da bi se ti rezultati potvrdili.