x
x

Povišeni krvni tlak i glavobolja

  prof. dr. sc. Marina Titlić, dr. med. specijalist neurolog

  12.10.2011.

Blaže ili umjereno povišeni krvni tlak nije obično uzrok glavobolje ili se pak radi o vrlo blagoj glavobolji. Povišeni krvni tlak (hipertenzija) može biti uzrok glavobolje u slučajevima: akutnog povećanja krvnog tlaka. Takvo izrazito povišenje krvnog tlaka nastaje u slučajevima: feokromocitoma, maligne hipertenzije, preeklampsije i eklampsije.

Povišeni krvni tlak i glavobolja

Kliničke manifestacije glavobolje u hipertenziji

Glavobolja koja nastaje zbog izrazito povišenog krvnog tlaka naziva se hipertenzivna glavobolja. Takva glavobolja obično se manifestira obostrano slijepoočnim "kucanjem" koje se postupno generalizira na cijelu glavu. Ova bol glave je prema intenzitetu izrazito jaka. Glavobolja se obično javlja ujutro ili tijekom buđenja. Sistolički krvni tlak je 210 mmHg ili više, a dijastolički krvni tlak je obično 120 mmHg ili više.

Čimbenici koji pojačavaju glavobolju

Hipertenzivnu glavobolju pojačavaju neki dodatni čimbenici. Jača glavobolja nastaje zbog povišenog krvnog tlaka u slučaju pijenja crnog vina ili uzimanja hrane kao što je sir, pileća jetrica, hrane u salamuri koja ima visoku koncentraciju tiramina, ali i u slučaju primjene lijekova koji imaju simpatikomimetičko djelovanje kao što je pseudoefedrin i metilenedioxymetamfetamin ("ecstasy").

Feokromocitom – kratki podsjetnik

Feokromocitom je izuzetno rijedak tumor nadbubrežne žlijezde. Tumor luči norepinefrin i epinefrin. Često je tumor udružen sa različitim genskim bolestima. Bolesnici s feokromocitomom često imaju jake glavobolje, obostrane, s mučninom i povraćanjem i izrazito povišenim krvnim tlakom od 260/100 mmHg. Ponekad te vrijednosti mogu paroksizmalno biti i značajno više. Također, česti pridruženi simptomi su napetost, nestabilnost, bol u trbuhu, mršavljenje, nepodnošljivost temperature, mučnina/povraćanje, bljedoća, sinkopa, ortostatska hipotenzija i sl. Učestale oscilacije krvnog tlaka karakterizirane su i povremenim normaliziranjima tlaka u tijeku dana. Paroksizmalne atake izrazito povišenog krvnog tlaka nastaju spontano ili su izazvane fizičkim ili psihičkim opterećenjem, promjenama položaja i pritiskom u području trbuha.

Maligna hipertenzija

Maligna hipertenzija je kronično povišeni krvni tlak sa 250/150 mmHg ili više. Ovo stanje uzrokuje izrazito jaku glavobolju, tupu, muklu, svrdlajuću. Uz to nastaje i hipertenzivna encefalopatija. Klinički bolest se manifestira glavoboljom, mučninom i povraćanjem. Uz to javljaju se i pridruženi simptomi kao što su: zamućena ili zatamljena vidna slika, ali moguće i oslabljen vid. Postupno nastaju i anksioznost, agitacija, snižena koncentracija i ponekad epileptički napadi. Napredovanjem bolesti i dužim trajanjem iste nastaje edem papile očnog živca i žarišni neurološki ispadi.

Tretman glavobolje izazvane povišenim krvnim tlakom

Glavobolja uzrokovanu povišenim krvnim tlakom (hipertenzivna glavobolja) liječi se simptomatski, snižavanjem povišenog krvnog tlaka i liječenjem osnovnog uzroka povišenog krvnog tlaka. U akutnoj fazi boli nužno je smanjenje boli uz primjena analgetika i miorelaksansa i snižavanje krvnog tlaka. Krvni tlak treba snižavati postupno kako ne bi nastale komplikacije tog postupka kao što je ishemijski moždani udar. Hipertenzija se tretira antihipertenzivima. Dugoročno liječenje obuhvaća kvalitetnu obradu hipertenzivnog bolesnika, utvrđivanje uzroka bolesti i adekvatno liječenje osnovne bolesti.

Literatura

Evans RW, Mathew NT. Handbook of Headache. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins Desktop Division, 2000.
Mumenthaler M, Mattle H, Taub E. Neurology. New York: Thieme, 2002.
Pleet AB. Neuroendocrine disorders. In: Evans RW, ed. Diagnostic tgesting in neurology. Philadelphia: WB Saunders, 1999:419-435.
Inzucchi SE, Brines ML. Pheochromocytoma. In: Gilman S, Goldstein GW, Waxman SG, eds. Neurobase. San Diego: Arbor, 2000.
Wesselmann U, reich SG. The dynias. Semin Neurol 1996:16:63-74.

VEZANI SADRŽAJ > <